spot_img

10 savjeta za uspješnog mladog arhitektu

U nastavku slijedi deset savjeta za uspješnog mladog arihtektu koji su sastavljeni na osnovu iskustva i rada drugih, relativno, mlađih imena u poslu arhitekture. Dakle od arhitekta za arhitekte, pa krenimo od broja deset:

Young architect working in studio.

10. Postanite neophodni

Dali želite steći poštovanje svojih vršnjaka?

Da li je vaš cilj podizanje vašeg statusa u samoj firm?

Možda je vaš cilj povišica?

Ako su odgovora na ova tri pitanja DA, onda je imperativ da postanete neophodni. Pronađite područje koje vas zanima i postanite šampion u tom području. Ukoliko vas naprimjer zanima održivi dizajn, jednostavno u potpunosti utonite u održivi dizajn. Posjećujete konferencije i seminare, te sami pokušajte organizirate vlastite seminare u cilju dijeljenja svog znanja i postajanja neophodnim.

9. Tražite mentora

Vaše kolege arhitekti zapravo su resursi. Pronađite među njima ljude koji imaju vještine i uloge kojima vi težite. Ovi mentori usvojiti će vaš razvoj i postati će glavni instrumenti ka razvijanju vaše karijere. Ljude kojim se divite u firmi pozovite na kafu, slobodno ih pitajte za savjet o profesiji, opustite se i oni su ljudi koji se rado druže uz pivo ili kafu.

1

8. Podjelite bogatstvo

Mentorstvo je dvosmjerna ulica! Da li ste dobri sa fotošopom? Ako jeste onda ne postoji nikakav razlog da ne radite tutorijale za svoje kolege i kolegice. Ako ste guru za održivost, organizujte grupu za proučavanje LEED tehnologije. Vaš cilj bi trebao biti da proširite znanje što je šire moguće. Na ovaj način ćete izdignuti firmu, ali i sebe tako što ćete se prikazati kao timski igrač i vođa.

7. Umrežavanje, umrežavanje, umrežavanje.

Arhitektura je uslužna djelatnost i vaša sposobnost da osigurate izvanrednu uslugu ovisi o jakoj mreži poznastava. Jaka mreža poznastava učinit će vam posao lakšim, ali i osigurati mnogobrojne prilike. Jednom kada steknete važna poslovna poznastva, nastojte ih održati i nikada, ama baš nikada nemojte spaljivati mostove.

6. Iskoristite trenutak.

Kada ste na početku karijere, vjerovatno jedva čekate da svoj dizajn talent oslobodite i pustite ga da slobodno ukrašava svijet. Međutim, u početku nećete dobivati baš najinteresantnije projekte. Morati ćete prvo platiti neke dugove da biste došli do svoje uloge iz snova. Razvijte strategiju. Kada dobijete mali, ma najmanji dizajn zadatak, shvatite ga jako ozbiljno. Pojavite se idući dan sa višestrukim opcijama i samo je pitanje vremena kada ćete biti primjećeni. Dakle, iskoristite trenutak, pa čak i kada je mali dizajn zadatak u pitanju.

4

5. Tražite

Mnogi arhitekti priznaju kako nikada nisu dobili povišicu na platu, a da to nisu tražili. Međutim, kada su tražili povišicu, većina ih je i dobila povišicu. Ovo nije slučaj samo sa povećanjem plate, ovo se odnosi na sve u životu. Želite dobivati više zadataka? Tražite! Želite više iskustva na konstrukcijama? Tražite! Bićete iznenađeni rezultatima ukoliko bude tražili, a na kraju krajeva, šta imate za izgubiti. Ukoliko bude tražili možete samo dobiti.

4. Izađite iz vlastite ljuske.

Ukoliko vam nije baš najugodnije pričati pred masom, te imate blagi strah od prezentiranja bilo čega, pa makar i pred jednom osobom, vi definitivno morate izaći iz vlastite ljuske. Arhitekture, unosna arhitektonska karijera i sramežljivost su tri pojma koja se ne slažu. Jednostavno se morate naučiti da vam postane udobno kada vam je najneudobnije. Pođite na časove govora, glume, komedije…jednostavno se maknite iz vlastite ljuske.

3

3. Pričajte priču

Mogućnost razgovjetnog i ugodnog javnog govora smatra se vrijednom odlikom kod arhitekta. Ukoliko imate važan sastanak, prevježbajte svoju prezentaciju. Nakon prezentacije pitajte svoje kolege za kritike na vašu izvedbu. Izbjegavajte arhi-govor. Nećete klijente impresionirati vašom sposobnošću da upotrijebite velike arhi-riječi.

Spoznajte koliko ste sretni.

Kada ste arhitekta i kada kažete ljudima čime se bavite, obično ćete čuti reakcije poput: „O pa to je sjajno“ ili „Ja želio postati arhitekta, ali nisam bio dobar u matematici i crtanju“. Jednostavno se osjećajte sretnim što radite u profesiji koja predstavlja vašu strast i koja je cijenjena.

1. Prigrlite neuspjeh

Na samom kraju. Činjenica je da će mnogi mladi arhitekti pasti na svakom broju ove liste, sa ovim stvarima će se boriti skoro svake sedmice. Tajna je naučiti iz ovih izazova i priznati neuspjeh kao važan korak ličnog rasta.

POVEZANI ČLANCI

Comments

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

NOVE OBJAVE