16 plutajućih hotela za FIFA-in svjetski kup 2022. godine

U neposrednoj blizini međunarodnog stadiona Lusail, koji će biti domaćin FIFA-inog svjetskog kupa 2022., ADMARES i Sigge Architects razvijaju 16 plutajućih hotela za turiste i navijače koji će posjetiti Katar.

Očekujući veliki broj posjetioca, na otoku Qetaifan North, planirana je izgradnja plutajućih objekata kako bi se osigurale sve potrebe za turiste, s projektima, sadržajima i zabavnim aktivnostima pored navijačkih sadržaja tokom turnira. Otok obuhvata otprilike 1,3 miliona kvadratnih metara površine s 830.000 m2 atrakcija i sedam plaža. Uz minimalan ekološki utjecaj, plutajući hoteli su održivo rješenje za smještaj velikog broja ljudi.

Stvarajući nove vrijedne nekretnine na vodi, ADMARES generiše inovativne plutajuće nosive konstrukcije. Kompanija za prodaju nekretnina udružila se s finskom arhitektonskom kompanije, Sigge Architects, radi dizajniranja modernog i urbanog plutajućeg kompleksa. 16 identičnih plutajućih hotela ima jedinstven dizajn. Kompleks sadrži restorane i lounge barove, a svaki od 16 hotela na četiri sprata nudi ukupno 1616 plutajućih hotelskih soba.

Ovo je prvi put da su čiste plutajuće nekretnine korištene kao privremeno rješenje za smještajne potrebe ovakvih razmjera. Ovi hoteli ne zahtijevaju velike luke i duboku vodu jer je njihov protok znatno manji od velikih brodova za krstarenje. Nakon Svjetskog kupa, hoteli se mogu smjestiti na bilo koje obalno mjesto na kojem je voda duboka najmanje 4 metra. U pripremi za Svjetski kup 2022. godine, potpisan je memorandum o razumijevanju između ADMARES-a i Qetaifan projekata. Uključuje izgradnju i rad 16 plutajućih hotela na obali otoka Qetaifan North, kako bi se osigurao smještaj za mase unutar navijačkih sela. Objekti su predviđeni za puštanje u pogon 2022. godine.

print