spot_img

3D printani cvjetovi bi mogli pomoći u spašavanju populacije pčela

Australski umjetnik je stvorio dizajn koji pčelama nudi sigurniji način oprašivanja biljaka

Pčele umiru ualarmantnim brzinama posljednjih godina, uz prijetnju da će s njima propasti čitavi ekosistemi. Prema članku objavljenom u BBC-u, pčele “oprašuju 70 od 100 vrsta bilja koje hrane 90 posto svijeta, a pčele su odgovorne za 30 milijardi dolara godišnje u usjevima”. Sigurno je da će pad pčelinjih populacija imati poražavajuće posljedice. No, zanimljiv projekat na sjecištu trodimenzionalnog printa, robotike i konceptualne umjetnosti ima potencijal da najtežim radnicima u prirodi osigura način za oprašivanja biljaka. Umjetnik Michael Candy, iz Australije, kreirao je sintetički polenizator: metoda projektovana ljudskom metodom koja pčelama omogućava sigurniji način oprašivanja biljaka. Candy-ev projekat koristi printane latice u 3D-u, dizajnirane da oponašaju izgled uljane repice, a niz cijevi i motora ispuštaju mušku verziju nektara koja je sposobna privući pažnju pčele.

Poenta polenizatora je u učinkovitom dupliciranju dragocjenog resursa. Višak peludi se podiže sa stražnjih nogu pčela dok prolaze kroz peludnu zamku, a zatim se odlažu u umjetni prašnik polenizatora. Odatle, motori premještaju pelud na “cvijet” u pažljivo regulisanim dozama. Pčele zatim rade isto što i milionima godina, dok neupadljivi fotoaparat bilježi cijeli proces. Kada pčela odlete na drugi cvijet, nose sa sobom pelud, spreman za oprašivanje slijedećeg cvijeta s kojim dolaze u kontakt. Boja i oblik jedinice važni su za atrakciju, kako pčele imaju razne načine za prepoznavanje cvijeća.

Umjetna metoda oprašivanja koja se želi poboljšati prirodnim metodama nije previše konceptualno uklonjena iz genetskog inženjeringa biljnog života. U tom smislu, Candy vidi potencijal svog sintetičkog polenizatora i dizajniranih usjeva da funkcionišu u nekoj vrsti umjetnog ekosistema.

Možete pogledati kako izgleda projekat u ovom videozapisu:

https://vimeo.com/250782302

m-Kvadrat

POVEZANI ČLANCI

Comments

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

NOVE OBJAVE