Naslovnica Home 50 dolara po barelu je ništa, cijene nafte mogle bi drastično skočiti

50 dolara po barelu je ništa, cijene nafte mogle bi drastično skočiti

Kada se cijena nafte počne ozbiljnije penjati ka višim cijenama, taj povratak sa rekordno niske vrijednosti mogao bi biti i više nego šokantan.

nafta

Prema analizi eksperta Jodie Gunzberg iz američke finasnijske kompanije S&P Dow Jones Indices, povratak nafte u visine mogao bi biti rekordan, ali ovaj put penjanja neće biti kratkotrajno, prenosi Business Insider.

Ona tvrdi da postojanje nekoliko većih problema u isto vrijeme itekako može uzrokovati postepeno povećanje cijena u maniru “osvete” zbog nedavno niskih vrijednosti.

Naime, u ovom trenutku postoje dva velika problema koji se nadopunjuju – manjak potražnje i istovremena prevelika ponuda.

Imajući u vidu da je u 24 mjeseca nakon krize potražnje 2009. godine uslijedio rast vrijednosti od 200 posto, te da je oporavak od rasta ponude 1998. godine uzrokovao promjenu od 34 posto, Gunzberg zaključuje da bi kombinacija oporavka od dva problema istovremeno značio enorman skok cijena.

Cijene bi, piše Business Insider, rasle postepeno, a na to su skrenule pažnju kompanije kao što su Goldman Sachs.

Podsjećamo, trenutno kretanje cijena bazira se na “juriš” prema 50 dolara po barelu.

 

klix.ba

Novosti

Poslovni objekat ’’Mia Dorćol’’ – na uglu ulica Mike Alasa i...

0
Veoma važna činjenica je ta da se preklopilo takvo nastojanje sa željom investitora Nikole Lazića i firme Granit Invest, da objekat na savremen način,...

Polimer beton

Sika MonoTop® MALTERI ZA SANACIJU BETONA

Bajkovita vikendica na Vlašiću

Povezani članci

-

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime