Naslovnica Home 7 načina za efektivnijeg arhitektu

7 načina za efektivnijeg arhitektu

Svi žele da njihov naporan rad postigne željeni efekat, ali šta je to što jednu osobu čini efektivnijom od druge? Sve se svodi na vrijeme.

4

 

Šta je efektivnost?

Meriam-Webster definira efektivnost kao „proizvodnju odlučenog ili poželjnog efekta“. Svi žele da njihov naporan rad postigne željeni efekat, ali šta je to što jednu osobu čini efektivnijom od druge? Sve se svodi na vrijeme.

Komparativna efektivnost svodi se na dužinu vremena potrebnog da se postigne željeni efekat. Ani je potrebno dva sata da pregleda revizije na crtežima za novu zgradu, dok su Mihaelu za isti zadatak potrebna četiri sata. Ana je dvostruko efektivnija od Mihaela. Još jedan, više tehnički, način na koji možemo posmatrati efektivnost jeste količina vrijednosti ili željenih efekata koji se stvaraju u toku vremenske jedinice. Cjelonoćni rad na projektu u cilju njegovog blagovremenog kompletiranja stavlja vas nisko na tabelu efektivnosti.

Architects Working On Project

Efektivnost vs. Efikasnost

Ako je definicija efikasnosti postizanje željenog efekta, onda se efikasnost sastoji od koraka koje poduzimamo da bi ostvarili taj efekat. Manje koraka podrazumjeva veći nivo efikasnosti. Moguće je također i biti efektivan, ali ne i efikasan u isto vrijeme. U našem, gore navednom primjeru, Mihael ostvaruje željeni efekat završetka revizije nacrta nove zgrade, ali mu je za to bilo potrebno previše vremena, odnosno duplo više vremena nego Ani za isti zadatak. Dakle, Mihael nije efikasan u svom poslu. Isto tako, možemo biti jako efikasni, no ukoliko ne postižemo željeni efekat, onda nismo efektivni. Možemo uraditi nacrt prelijepog ugaonog detalja za manje od sat vremena. Taj nacrt može predstavljati pravo umjetničko djelo. Detalji su tačni. Težišne linije su savršene. Sav tekst je poravnan. Koristili smo svaki trik u knjizi da bi ovaj detalj proizveli u rekordnom vremenu. Međutim, dizajn se još uvijek razvija i način vanjskog oblaganja je izmjenjen dok smo bili odsutni. Da, bilo nam je potrebno samo sat vremena, no sada, taj prelijepi detalj je beznačajan. Trebamo krenuti ispočetka i detalj prepraviti u skladu sa novim načinom vanjskog oblaganja. Bili smo efikasni, ali nismo bili efektivni.

2

Kako možemo biti efektivni i efikasni u isto vrijeme?

Korištenje prednosti

Vrijeme je naš najvrijedniji resurs. U danu imaju samo 24 sata. Niko ne dobiva više od 24 sata, ama baš niko. Ono što ćemo mi napraviti sa tim vremenom ovisi o nama samima. Da bi bili efektivniji, jako je važno da svoje vrijeme žestoko štitimo i trošimo ga samo na ono što je bitno. Jedan efektivan način da dobijemo više od vremena koje nam je na raspolaganju jeste da koristimo prednosti. Prednost nam omogućava da obavimo više posla sa manje truda. O prednosti treba da razmišljamo kao o poluzi koja nam omogućava pomjeranje velikih težina sa minimalno uloženog truda. Prednost je zapravo način razmišljanja koji podrazumjeva KAKO ćemo uraditi nečega što više, a ne ŠTA ćemo uraditi. Stvaranje prednosti u radu je pametni način rada, a ne teži način rada.  Maksimiziranje prednosti daje najbolje radne rezultate bez puno truda te predstavlja najbolji način iskorištavanja vremena.

architect working table with construction industry and engineer working tool on top of table use for real estate and property land development theme

Kako biti efektivniji arhitekta

Da biste bili efektivniji arhitekta morate maksimizirati svoju prednost. Kako to ostvariti? U nastavku slijedi nekoliko prijedloga:

Smanjite vrijeme koje vam je potrebno za obavljanje zadataka. Svaki zadatak podijelite u korake i vidite koje korake možete eliminsati da bi se smanjila frikcija. Ovo u startu zahtijeva malo više vremena, ali će vam sačuvati jako puno vremena na duge staze.

Automatizirajte najdosadnije zadatke. Ukoliko neke stvari morati ponavljati više od tri puta, definitivno biste ih trebali automatizirati. Naučite programirati da biste mogli stvarati vlastite alate.

Odredite koji od vaših zadataka proizvodi najviše vrijednosti. Taj zadatak prvi obavite.

Iskoristite vrijeme drugih ljudi. Ukoliko neko drugi može uraditi nešto bolje i brže od vas, dajte zadatak njemu. Ovo će vas osloboditi da radite na zadatcima koji daju najvišu vrijednost.

Povečajte vrijednost vlastitog rada. Naprimjer, unaprijedite svoj BIM model tako on daje dodatne usluge vašim klijentima. Ovo može uključivati upravljanje objektima ili usluge vizualizacije podataka.

Nastavite sa učenjem i ulažite u svoje vještine. Ukoliko koristite Revit satima u toku dana, učenjem novih dodataka i postajanjem bolji za 10% povečati će vašu efikasnost i vašu efektivnost na duge staze. Za početak se malo više informišite o revit kraticama.

Koristite standardne datoteke. Da li je zaista potrebno da izmišljate novi krug za svaki projekat? Uložite neko vrijeme u razvijanje datoteke standardnog dizajna i detalja. Stvari poput vrata i zidova također bi trebali biti standardizovani. Ostvarite prednost na ovim stvarima da biste imali više vremena za razvijanje istinski unikatnih djelova vašeg projekta.

Maksimiziranje prednosti dozvoljava vam da više toga obavite u kraćem vremenskom rasponu. Pristupite poslu sa okom za stvaranje prednosti i stvoriti ćete više vrijednosti za manje vremena. Ovo će vas učiniti istinski efektivnim arhitektom.

Novosti

Poslovni objekat ’’Mia Dorćol’’ – na uglu ulica Mike Alasa i...

0
Veoma važna činjenica je ta da se preklopilo takvo nastojanje sa željom investitora Nikole Lazića i firme Granit Invest, da objekat na savremen način,...

Polimer beton

Sika MonoTop® MALTERI ZA SANACIJU BETONA

Bajkovita vikendica na Vlašiću

Povezani članci

-

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime