Adaptacija porodične kuće u Sremskim Mihaljevcima

Odgovor na projektni zadatak je bio takav da se sve vrijednosti porodičnog života i porodičnih navika sačuvaju i materijalizuju kroz novu formu objekta i njegovu organizaciju.

 Projekat adaptacije i dogradnje kuće koja je generacijama na porodičnom imanju nedaleko od Beograda, nalazi se na parceli površine 8000m2.Odgovor na projektni zadatak je bio takav da se sve vrijednosti porodičnog života i porodičnih navika sačuvaju i materijalizuju kroz novu formu objekta i njegovu organizaciju. Pored glavnog objekta nalazi se bunar koji posjeduje sentimentalnu vrednost i on je sa svojom funkcijom i pozicijom zadržan u cijelosti, a stari ambar koji su generacije predaka koristile, rekonstruisan je dobivši savremenu funkciju i oblik.

Postojeći objekat se sastojao iz prizemlja i potkrovlja tj. donjom dnevnom i gornjom noćnom zonom uz dva garažna mjesta koja nisu povezana toplom vezom sa glavnom kućom. Funkcija postojećeg objekta je bila zatvorenog tipa, većinski podvučena pod tremove sa minimalnom konekcijom sa dvorištem. Glavna projektantska ideja je bila da se svi sadržaji dnevne zone otvore ka unutrašnjem dvorištu, a komunikacije, toaletni blok i kuhinja preporojektuju i pozicioniraju ka zadnjoj fasadi objekta. Prilazni ugao kuće je bio stari trem koje je preprojektovan u zimsku baštu u namjeri da se istakne i prikaže njegov značaj kroz monumentalnost. Prizemlje objekta se sastoji od ulaznog hola sa garderobom i toaletom u svom sklopu.

Iz ulazne zone ulazi se u centralni salonski prostor iz koga se dalje ostvaruje komunikacija sa svim ostalim sadržajima – kuhinja, trpezarija, dnevna soba, zimska basta i gostinjska soba.

U drugom dijelu prizemlja projektovan je garažni prostor za četiri vozila, tehnički blok i vešeraj. Cijeli sprat je novoprojektovan, a postojeći sprat koji je bio u formi potkrovlja nije odgovarao budućim zahtjevima investitora i estetici samog objekta, te je on kao takav uklonjen i umesto potkrovlja je projektovan klasičan sprat. Prostor garaže je funkcionalno proširen sa 2 dodatna garažna mjesta i tehničkim prostorijama iz kojih kreću sve instalacije vezane za objekat. Između novoprojektovane garaže i kuće ostvarena je topla veza.

  • Naziv objekta: Adaptacija porodične kuće
  • Mjesto: Sremski Mihaljevci
  • Autori projekta: Studio Architehna
  • Arhitektura: master inž. arh. Marko Ranđelović, dipl. dizajner Dejan Milošević, arh. Ana Hečimović
  • Enterijer: dipl. dizajner Dejan Milošević, master inž. arh. Marko Randjelović, dipl. dizajner Aleksandra Bojović
  • Tehnilka razrada­: arh. Vuk Cvijović
  • Projektni nadzor: Studio Architehna
  • Godina projektovanja: 2018
  • Godina izgradnje: 2019 – 2020
  • Površina: Pneto=842.60m2 Pbruto=1015.76m2
  • Spratnost: P+1
  • Fotografija: Relja Ivanić

 

POVEZANI ČLANCI

Comments

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

NOVE OBJAVE