spot_img

Adaptacija stana na Alipašinom polju u Sarajevu

Nakon predloženih nekoliko varijanti stilova, klijeti su se odlučili za onaj koji je najviše sličio industrijskom stilu, sa nekoliko dodataka koji bi malo „omekšali“ prostor i učinili ga da njihovim domom iz snova.

Arhitektonski studio Dimenzija

U toku 2020. godine Arhitektonski studio Dimenzija imao je priliku raditi na adaptaciji stana za mladu porodicu na Alipašinom polju u Sarajevu. Stan je po strukturi trosoban, što znači da pored dnevnog boravka ima i dvije spavaće sobe. Klijenti su željeli da se jedna tema pronese kroz sve prostorije, sa izuzetkom kuhinje za koju su imali poseban zahtjev. Nakon predloženih nekoliko varijanti stilova, klijeti su se odlučili za onaj koji je najviše sličio industrijskom stilu, sa nekoliko dodataka koji bi malo „omekšali“ prostor i učinili ga da njihovim domom iz snova. Kompanija Termoline je izvršila sve radove u stanu, izvela projekat i kreirala jedan moderan stan.

Materijali i boje koje su korištene karakteristične su za ovaj stil, no velika pažnja posvećena je tome da prostor ne bude taman i hladan. Kombinacijom crnih, sivih i zelenih tonova, cigle kao završne obrade zida, teksture betona koja se pojavljuje na pojedinim komadima namještaja i kao završna obrada pojedinih zidnih ploha, svijetlog drveta i reflektora kao zamjena za klasične lustere, stvorena je ugodna i topla atmosfera.

Namještaj za odlaganje većinom je rađen po mjeri, kao kombinacija sa antracit metalnim okvirima i ispunom od svijetlog drveta. Ista tema ponovljena je i na stolu u trpezariji, kafe stoliću u dnevnom boravku, te u kupatilu na okviru stakla od tuš kabine. U spavaćoj sobi na sličan način izveden je i veliki ugradbeni ormar, te su ostale boje uvedene kroz detalje i manje elemente.

S obzirom na to da je kupatilo poprilično malo u odnosu na ukupnu kvadraturu stana, bio je imperativ vizuelno ga povećati bojama i materijalima. Crna i siva boja ovdje se nalaze u detaljima, okviru tuš kabine, slavina, ogledalo, dekoracije, dok su glavne plohe svijetle kako prostor ne bi izgledao zagušen. Dodatnu toplinu prostoru kupatila daje tuš kabina sa ornamentisanim uzorkom pločica u toplim tonovima.

Dvije prostorije u kojima se odstupilo od navedenog stila su kuhinja i dječja soba. Dječja soba je pripremana za bebu, no kako će to samo kratak period biti soba za bebu, a već nakon nekog vremena potrebno je da se soba transformiše i raste sa djetetom, nije bilo potrebe da se zatrpava namještajem koji je isključivo za bebe. Predloženo je da se stvori mali topli kutak koji je moguće transformisati kako dijete raste. Ugradbeni ormar sa mnogo mjesta za odlaganje, klupa za sjedenje koja ima ugrađeno i skladište za igračke, a koja se može skloniti i na njeno mjesto staviti radni stol, osnovni su elementi u sobi. Sve ostalo moguće je prilagoditi uzrastu djeteta i promijeniti po potrebi.

Kako je već navedeno na početku, kuhinja je jedini prostor za koji su klijenti imali specifičan zahtjev, a to je da bude u retro stilu. Prostor kuhinje je dosta mali, te je vizuelno proširen uklanjanjem zida prema trpezariji. Na ovaj način dnevni boravak, trpezarija i kuhinja postali su funkcionalno jedan prostor, a onaj ko je u kuhinji nema osjećaj da je izdvojen od ostatka stana. Poseban izazov bio je pomiriti ova dva potpuno različita stila i učiniti da iako u drugom stilu i kuhinja učestvuje u ukupnoj priči ovog stana. Koristeći iste elemente i teksture kao u dnevnoj sobi i trpezariji, svijetlo drvo, cigle na zidu umjesto keramičkih pločica i reflektore za rasvjetu, jedna retro kuhinja skladno je ukomponovana u stil ostatka stana. Vezu prostora smo također ostvarili i korištenjem laminiranog pakreta, te podnih pločica u prostoru kuhinje, hodnika i trpezarije, sa sličnim izgledom i materijalizacijom drveta.

O studiju

“StudioDimenzija” je arhitektonski studio kojeg čine tri mlade, talentovane arhitektice (Merima Delić, Lejla Durmišević, Asja Herenda), koje svojom maštom ispunjavaju vaše snove za idealnim životnim prostorom, toplim domom, predivnim vrtom ili funkcionalnim radnim prostorom. Ideja za osnivanje arhitektonskog studija se rodila dok su još studirale i zajedničkim snagama koračale prema budućnosti. San im je bio nastaviti zajednički rad i uspješnu saradnju koju su ostvarile kao studentice. Klijentima obećavaju direktan i individualan pristup, gdje zajedničkim snagama i idejama dolaze do idealnog rješenja, po željama klijenta, a uz kvalitet struke.

POVEZANI ČLANCI

Comments

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

NOVE OBJAVE