spot_img

Adil Glavović: Klijenti mi vjeruju i daju mi punu kreativnu slobodu

Također, u većini slučajeva i svu organizaciju oko izvođenja radova prepuštaju meni. Naravno, jednako i ja uzvraćam – vrlo sam pažljiv da ne izigram ukazano povjerenje, te se trudim da kroz blagovremenu i otvorenu komunikaciju, ljubaznost i organizovanost, postignemo dogovor na obostrano zadovoljstvo.

Adil Glavović

Recite nam više o sebi?

Diplomirani sam inženjer arhitekture / master arhitekture iz Mostara, a rođen sam u Makarskoj – 1993. godine. Rekao bih da sam znatiželjni putnik s razvijenim smislom za detalj, radoholičar, zaljubljenik u prirodu, gradove i ljude – i njihovu uzajamnu povezanost… Povrh toga, usudio bih se reći da sam pomalo i fotograf, grafički dizajner i videoeditor, pošto uživam u bilježenju onoga što otkrijem ili osmislim. Konačno, volim da vjerujem da sam (i trudim se da budem) dobar sin, brat, daidža, amidža, momak i prijatelj.

Kada i kako se rodila ljubav prema ovom poslu?

Ljubav prema arhitekturi rodila se vrlo rano. Još kao mali dječak u vrtiću pokazao sam izuzetnu ljubav prema crtanju – što je bilo pomalo neobično jer potječem iz porodice koja je dominantno iznjedrila dobre pravnike i pravnice. Danas kada se osvrnem na te početke i crteže zgrada, ulica, gradova… Pomislim da sam jednostavno oduvijek znao da je to moj poziv. Sada ne bih mogao zamisliti da radim išta drugo, arhitektura je jednostavno postala dio mene.

Kako je tekao vaš put obrazovanja?

Osnovno i srednjoškolsko obrazovanje završio sam u Mostaru, a potom sam odlučio upisati studij arhitekture i urbanizma na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, gdje sam završio bachelor studij u trajanju od tri godine i master studij u trajanju od dvije godine, u periodu od 2012. do 2017. godine. Nakon završenog studija arhitekture i urbanizma nastavio sam se usavršavati na polju arhitekture i dizajna enterijera u praksi u arhitektonskim biroima u Sarajevu, Mostaru, te Minhenu (Njemačka), ali i kroz brojne neformalne oblike edukacije (međunarodne seminare, treninge, konferencije itd.) sa željom da pratim svjetske trendove u razvoju ove oblasti.

Kako izgleda jedan vaš radni dan?

Budim se jako rano, i uz jutarnju kafu pregledavam i odgovaram na e-mailove, i pripremam se za dinamičan radni dan – jer radni dan u ovom poslu je u pravilu dinamičan. Potom odlazim na sastanke s klijentima i izvođačima, uzimam mjere na terenu, obilazim gradilišta, te prodajne centre namještaja, keramike, rasvjete itd. kako bih bio u toku s aktuelnom ponudom i kako bih mogao složiti optimalnu kombinaciju za klijenta. Drugim riječima, po danu sam projekt menadžer, a uvečer arhitekt.A negdje između, trudim se da odvojim makar sat vremena za trening – radi održavanja zdravlja i kondicije, jer je zahtjevno neprestano balansirati između te dvije uloge i uredno i blagovremeno završavati obaveze za obje.

Šta je za vas najveći izazov u ovom poslu?

Najveći izazov u ovom poslu je svakako biti svakim danom sve bolji i bolji, pomjerati svoje granice, te istovremeno biti inovativan, nesvakidašnji i prepoznatljiv i ostaviti svoj lični pečat kroz bilo koji projekat.

Koliko su klijenti zahtjevni?

Moje dosadašnje iskustvo je vrlo dobro – moram priznati da se još nisam susreo s nekim koga bih nazvao prezahtjevnim. Klijenti mi vjeruju i daju mi punu kreativnu slobodu. Također, u većini slučajeva i svu organizaciju oko izvođenja radova prepuštaju meni. Naravno, jednako i ja uzvraćam – vrlo sam pažljiv da ne izigram ukazano povjerenje, te se trudim da kroz blagovremenu i otvorenu komunikaciju, ljubaznost i organizovanost, postignemo dogovor na obostrano zadovoljstvo.

Slike Vašeg dizajna enterijera i arhitekture su magične, otkud dolaze ideje i šta je motivacija?

Inspiraciju za svoje projekte pronalazim u svakodnevnom životu, iz svega što oko sebe percipiram svakog dana – lica, odjeće, natpisa, slika, rijeke, šuma, neba… Doslovno svega – ključ je aktivno posmatrati svoju okolinu, jer je ona nepresušan izvor ideja. Međutim, za konkretne projekte, ideje ponajviše crpim upravo iz razgovora s klijentima. Naime, prvi sastanci kada se upoznajemo i radimo brainstorming su najčešće i najproduktivniji – saznam mnogo o njihovim željama, interesima, potrebama, preferencama, i uočim njihove posebnosti koje potom pretočim u unikatna dizajnerska rješenja. Veoma uživam u tome, jer je svako putovanje do rješenja – kao i samo rješenje – drugačije i neponovljivo. Naravno, mimo toga, danas se na društvenim mrežama kao što su Instagram, TikTok, Pinterest, Behance i sl. može pronaći pregršt zanimljivih ideja.

Koji su trenutni trendovi u svijetu enterijera i arhitekture?

Trenutno je u svijetu enterijera dominantan tzv. “povratak prirodi”. Dakle, inspiracija se traži u prirodi: zastupljeni su prirodni materijali, kao što su kamen i drvo,  te se dominantno koriste organski oblici namještaja, odnosno zakrivljene linije, preferira se neutralna paleta boja, zelena boja, vintage namještaj…

Vaši dalji ciljevi?

Oduvijek mi je želja bila baviti se projektovanjem i prodajom nekretnina, kao i produkt dizajnom, te lansirati svoj vlastiti brend namještaja, rasvjete i sl., te u narednom periodu planiram više vremena i zalaganja posvetiti upravo tim ciljevima.

Poruka za čitaoce

Možda griješim, ali ja smatram da je privilegija raditi ono što volite. Ne zato što se nećete nikad umoriti – itekako ćete se umoriti, jer ovaj posao je zahtjevan, i dinamičan, i traži od vas neprekidno učenje, rast i razvoj. Ali, na kraju dana, znat ćete da vaš svaki trud vrijedi, da ima smisla, i uživat ćete u plodovima svog rada. Zato mudro birajte šta ćete da radite, a kad odaberete – samo hrabro i uporno koračajte naprijed, i uz mnogo vjere u sebe. S takvim stavom, samo nebo je granica.

POVEZANI ČLANCI

Comments

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

NOVE OBJAVE