Admin isaković: Ne bojte se promjene

„Moj prvi projekat bio je jedan poslovni objekat u Ljubljani. Tu sam bio u ulozi pomoćnog arhitekte. Nekad prođem pored i sjetim se svake linije.“

Intervju: Admin Isaković, arhitekta

Admin Isaković svoje školovanje završio je u Ljubljani gdje je stekao i petogodišnje radno iskustvo kako u projektovanju, tako i 3d modeliranju, urbanističkom planiranju, uređivanju enterijera, itd. Nakon toga seli u Njemačku. Trenutno živi i radi u Minhenu. U slobodno vrijeme bavi se fotografijom i skiciranjem.  Za časopis m-Kvadrat govori o važnosti obrazovanja, arhitektonskoj sceni Bosne i Hercegovine, trenutnoj praksi, budućim planovima:

 

Za početak, ko je Admin Isaković?

Rođen sam 1981. u Doboju. 1992. smo se preselili u Sloveniju, tamo sam završio srednju školu i Fakultet za arhitekturu u Ljubljani. Nakon studija sam 5 godina radio u arhitektonskom studiju, da bi se zbog tadašnje svjetske krize i njenog odraza na građevinski sektor u Sloveniji preselio u Njemačku, gdje sam i sada, već šesta godina. Trenutno živim u Minhenu i radim kao arhitekta u jednom gradu u blizini.

Šta je prema Vašem mišljenju važno za kvalitetno obrazovanog arhitektu?

Prije svega je važna otvorenost uma prema drugačijem i spremnost na promjene koje iziskuju konstantna prilagođavanja i usavršavanja. Štur arhitekta brzo postaje samo crtač.

Da li možete reći nekoliko riječi o arhitektonskom studiju za koji trenutno radite? Čime se bavi, koliko zaposlenih ima, ko su Vam klijenti i kako dolazite do posla?

Radim trenutno u studiju sa deset zaposlenih. To važi za neku srednju veličinu. Projektujemo na području Minhena i okoline. Većinom su to stambeni objekti jer je potražnja zaista velika. Projekte ne nalazimo mi, nego projekti nalaze nas, s obzirom da se radi o studiju sa pedesetogodišnjom tradicijom. Tu i tamo projektujemo poneku školu ili nešto sa područja logistike. Zanimljivo je da sam prije trenutnog studija radio u jednom drugom studiju 4 godine, u Njemačkoj, koji se bavio sanacijom i gradnjom crkava.

Pamtite li svoj prvi projekat? Kako danas gledate na njega?

Naravno! To je bio jedan poslovni objekat u Ljubljani. Tu sam bio u ulozi pomoćnog arhitekte. Nekad prođem pored i sjetim se svake linije.

Reci nam nekoliko planova za budući profesionalni razvoj? Gdje sebe vidite u budućnosti?

Radim na tome da budem stručnjak u svome poslu. Posebno mi je zanimljiva požarna zaštita, upisan sam i u komoru projektanata za požarnu zaštitu. U budućnosti, bez obzira što sada samostalno vodim projekte, volio bih i da strateški utičem na razvoj studija kao firme.

Bili ste i član međunarodnog stručnog žirija za Grimiznu kuglu – odabir najljepše uređenog ugostiteljskog objekta u regionu. Recite nam nešto više o tome?

Ta saradnja je nastala kao posljedica poznavanja organizatora natjecanja za Grimiznu kuglu, Belme Mujezinović. Bila je kod nas u posjeti, pa je došlo do predloga za saradnju. Meni se ideja učinila zanimljivom, tako da sam sa zadovoljstvom bio član pomenutog žirija.

Kako vidite razvoj arhitektonske scene u BiH i vidite li možda svoju ulogu u svemu tome?

Moram iskreno reći da nisam previše upućen. Ono što vidim u Sarajevu stvara miješane osjećaje, ima dosta dobrog i kvalitetnog, ali alergičan sam na šoping centre, pogotovo one koji niču u centru grada. A o nekoj svojoj ulozi i doprinosu svemu tome nisam razmišljao.

Vrtić, Gaildorf Njemačka

Kada ste se odlučivali za arhitekturu, jeste li imali i rezervni izbor? Šta je mogla biti Vaša „alternativna“ struka?

Građevina. Još uvijek bih ostao u struci. Ali to su sve nezahvalni poslovi, koji donose ogromnu količinu stresa i odgovornosti, o isplativosti istih ne bih.

Koga biste izdvojili među vodećim svjetskim arhitektima?

Ima ih mnogo. Pitanje je samo koji od njih priča tvojim jezikom. Kada bih morao da izdvojim bili bi to Tadao Ando, Santiago Calatrava i Renzo Piano.

I za kraj, imate li možda neku poruku za čitaoce m-Kvadrata?

Ne bojte se promjene. Ni novog početka.  Znam kakva je situacija. Ako su Vam u BiH vrata zbog kojekakvih razloga za karijeru zatvorena, pokucajte na druga u EU. Viza i jezik nekada znaju biti formalnost ako ste kvalitetni i spremni.

 

m-Kvadrat

print