Alpski Eko Wellness

Arhitektonski studio: Enota

Lokacija objekta: Dolina Logar, Logarska Dolina 9, Slovenija

Površina objekta: 560,0 m2

Projektni tim Dean Lah, Milan Tomac, Nuša Završnik Šilec, Peter Sovinc

Godina projekta: 2015

Fotografije: Miran Kambič

Hotel Plesnik je porodični hotel smješten u srcu parka prirode, tradicije koja traje više od osamdeset godina. Njegova izvanredna lokacija na kraju glacijalne doline nudi očaravajući pogled na veličanstvene vrhove Kamnik-Savinja Alpa. Budući da je Logarska dolina proglašena kao jedna od najljepših dolina u Evropi, nevjerojatan pogled na ovo prirodno čudo bio je očiti izbor za jedan od vodećih motiva u obnovi hotelskog wellness centra.

Veliki dio prostora prethodno postojećeg wellness centra u djelomično usječenom podrumu objekta prvobitno je preuzeo maleni, organski oblikovani bazen koji je postavljen ispred objekta. Da bi se obnovio prostor potreban za nove programe, jedan dio bazena je zamijenjen velikim whirlpool-om, dok je preostali dio bazena prenamijenjen u ukopano kružno odmorište s kaminom. Sunčalište je prošireno sa prirodnim bazenom, gdje refleksija vodene površine dodatno naglašava prekrasni pogled na dolinu. Unatoč prirodnom filtriranju pomoću vodenih biljaka, novi bazen je pravolinijskog oblika i dizajniran je tako da se uklopi u objekat, a ne okolni krajolik. Pozivajući se na unutrašnjost odmorišta s kaminom, prostor za relaksaciju s prstenom za vatru smješten je na sredini vanjske površine vode. Posjetioci novog wellness centra mogu svjedočiti o neprekidnom dijalogu između vode i vatre, dva osnovna prirodna elementa koji naglašavaju nevjerojatnu pozadinu okolnih brežuljaka.

Cijeli ambijent Wellnessa osmišljen je isključivo pomoću lokalnih materijala. Valoviti unutrašnji zidovi zahtijevali su izrazito heterogene konstrukcijske sisteme postojećeg prostora. Opušteni položaj unutrašnjih dijelova obuhvata i sakriva sve nepravilnosti te stvara fluidan prostor koja završava u samoj dolini. Zidovi od slaganih oblutaka fizički prelaze u vanjski dio i optički dijele prostor na tri dijela: saunu, sekciju sa središnjim wellness prostorom i ulazni portal. Fasada između odjeljaka potpuno je utkana u staklo. Proširenje otvora na fasadama dodatno povezuje unutrašji prostor wellness centra sa živopisnim eksterijerom. Budući da je produžetak pročišćen od različitih arhitektonskih elemenata, sada postaje dio okolnog terena.

m-Kvadrat

print