Naslovnica Home Aluminijski ili drveni prozori

Aluminijski ili drveni prozori

Prilikom izmjene ili postavljanja novih prozora, vrata, kliznih vrata i drugih otvora na građevinski objekat, obično predstoji izbor materijala od kojega su napravljeni okvirovi za otvore.

prozor

Prozori od punog drveta i moderni aluminijski prozori trenutno su dvije najpopularnije opcije na tržištu i oba materijala stoje iza prozora visokog kvaliteta koji su danas dostupni za moderne zgrade.

drvo

Drvo

Puno drvo predstavlja tradicionalni materijal za prozorski okvir i od njega se dobiva prozor klasičnog dizajna koji se može vidjeti na mnogim periodičnim građevinama. Drveni prozori obično se izabiru zbog svog šarma i izgleda, ali i kvalitete koja je dokazana kroz stoljeća uporabe ovog materijala u gradnji otvora. Drveni prozori mogu se farbati i na taj način se stvaraju završni slojevi na okviru koji se prilagođavaju sveukupnom dizajnu građevine na kojoj se nalaze. Dobra stvar je što se oni mogu uvijek iznova farbati u druge boje i nijanse i tako pratiti različite ukuse i trendove.

drvo 2

Kao standardni građevinski materijal, drvo ima više termalne preformanse od bilo kojeg drugog građevinskog materijala i kao takvo predstavlja glavni izbor prilikom odabira materijala za prozorske okvire u gradnji pasivnih kuća i zgrada. Glavna mana prozora od drveta jeste održavanje. Ove vrste prirodno upijajućih materijala preba tretirati i održavati redovno kroz njihov cijeli životni vijek, a također postoje i komplikacije pri popravci oštećenih okvirova. Tanki prozorski okvirovi obično nisu dostupni. Okvirovi od dreveta obično su deblji, a glavni razlog toga jeste bolja potpora staklu unutar okvira.

aluminijum 2

Aluminijum

Aluminijum predstavlja modernu opciju prozorskog okvira. Koristi se već mnogo godina na tržištu komercijalnih građevina zbog svoje troškovne efektivnosti, trajnosti, lakoće ugradnje i laganog održavanja. Aluminijski prozori imaju glađi, uredniji izgled nego prozori od drugih materijala. Ovaj materijal dozvoljava stvaranje urednijih i neprimjetnijih spojnica na okviru što je idealno rješenje za moderni arhitektonski dizajn. Sa odnosom u izdržljivosti naspram težini koji je veći nego kod bilo kojeg drugog materijala, aluminijum je idealan materijal za pravljene većih otvora. Sklopiva vrata od aluminijuma mogu biti 3 metra visoka sa 1.2 metra široka po penelu. Jednom kada se tretira bojom u prahu, aluminijum ne hrđa, ne mijenja boju, ne ljušti se i potrebno mu je jako malo ili nikako održavanja kroz cijeli njegov životni vijek.

aluminijum

Aluminijski okvirovi mnogo su više fleksibilni u smislu dizajna od bilo kojih drugih okvirova od drugih materijala. Proces tretiranja okvira bojom u prahu daje materijal sa više dizajn opcija od bilo kojeg drugog materijala koji se koristi za proizvodnju vrata i prozora. Aluminij se može, uz pomoć boje u prahu, obojiti bilo kojom bojom i nijansom koju možete zamisliti. Aluminijski okvirovi također se mogu obojiti i tako da imaju različite boje unutra i vani. Jačina i lagana priroda aluminijuma također dozvoljava korištenje ovog materijala za pravljenje prozora različitih oblika i konfiguracija. Nedostatak aluminijuma u prošlosti bila je termalna izolacija. Međutim, danas, sa napredcima polimidne tehnologije, tanki i ekstremno efikasni termalni mostovi sastavni su dio svih modernih prozora i vrata da bi se zaustavilo prenošenje hladnoće preko konduktivnih metalnih materijala. Danas aluminijski prozori i vrata imaju istu, znatno poboljšanu i bolju, toplinsku preformansu kao i okvirovi od punog drveta.

prozor 2

Ko je pobjednik?

Kada objektivno sagledamo stvari, drveni prozori kao i alumijski prozori imaju svoje prednosti i nedostatke:

  • Drveni prozori lijepi su za oko, ali i alumijski prozori to mogu biti. Aluminijski prozori savršeni su za jedan projekat, dok bi druga građevina bolje izgledala sa drvenim prozorima.

  • Općenito, alumijski prozori su jeftiniji od drvenih prozora. Međutim, bolja kvaliteta i termalna izolacija aluminijski prozora približava se u smislu cijene drvenim prozorima.

  • Aluminijski prozori ne zahtjevaju održavanje, ali počinji korodirati vremenom. Dobro održavani i blagovremeno tretirani drveni prozori mogu nadživjeti aluminijske prozore.

  • Ukoliko želite drvene prozore, ali imate ograničen budžet, postoji opcija aluminijski prozora koji izgledaju kao drveni.

Sve u svemu, sa današnjom tehnologijom proizvodnje, dostupnim sredstvima za tretiranje i zaštitu prozora, teško da se može pogriješiti prilikom izbora aluminijski ili drveni prozora. Glavni faktor koji utiče na izbor jedne ili druge vrste prozora, trebao bi biti taj da li jedna ili druga vrsta prozora odgovara građevini na koju prozori trebaju biti postavljeni.

Novosti

Kako izračunati količinu čelika za ploču, temelj i stub?

0
Procjena količine čelične armature za betonsku ploču, temelj i stub, grede itd. presudna je za procjenu troškova gradnje.  Projektni crteži koriste se kao osnova...

Related News

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime