spot_img

Aluminijum za zgrade budućnosti

Korištenje izdržljivih i reciklirajućih materijala s niskim ugljičnim otiskom doprinosi smanjenju globalnih emisija i kreiranju proizvoda za cirkularniju ekonomiju.

Graditi s vizijom znači ozbiljno shvatiti budućnost i imati u vidu da su naši resursi ograničeni. Apsolutno smo uvjereni da je urbani razvoj nezamisliv bez održive ponovne upotrebe materijala.

Korištenje izdržljivih i reciklirajućih materijala s niskim ugljičnim otiskom doprinosi smanjenju globalnih emisija i kreiranju proizvoda za cirkularniju ekonomiju. Svoj fokus na održivost demonstriramo korištenjem Hydro CIRCAL-a za naša sistemska rješenja, jedne od najodrživijih aluminijskih legura u našem sektoru. Hydro CIRCAL je asortiman aluminijuma vrhunskog kvaliteta napravljenog od najmanje 75% recikliranog aluminijuma na kraju životnog vijeka (otpad nakon upotrebe), kao što su fasade i prozori koji su demontirani sa zgrada i potpuno reciklirani. Hydro CIRCAL ima ugljični otisak među najnižima na svijetu: 1,9 kg CO2 po kilogramu aluminija, certificiran od neovisne treće strane i dodijeljena mu je ekološka deklaracija proizvoda (EPD).

ŽIVOTNI CIKLUS OD 360° – WIN-WIN SITUACIJA

Zahvaljujući našim sistemskim rešenjima koja koriste Hydro CIRCAL, aluminijumski otpad se reciklira nazad u proizvodni ciklus. Ovaj proces povrata materijala nazivamo ‘urbano rudarenje’. Štedi primarne resurse aluminija i smanjuje količinu otpada u našim gradovima. Koristeći Hydro CIRCAL zalažemo se za kružnu ekonomiju koja je ključni put prema cilju EU da bude klimatski neutralna do 2050. godine.

MINIMALNI CO2 OTISAK OD 1,9 KG

Hydro CIRCAL ima jedan od najmanjih CO2 otisaka u svijetu: 1,9 kg CO2 po kilogramu aluminija – 4,5 puta manje od svjetskog primarnog prosjeka (European Aluminium Environmental Profile Report 2018: Environmental Profile Report – European Aluminium (european-aluminium.eu)) Aluminijum se može beskonačno reciklirati. Njegov kvalitet i svojstva materijala se nikada ne gube. Štaviše, topljenje aluminijuma na kraju životnog vijeka koristi samo 5% energije potrebne za primarnu proizvodnju aluminijuma. Dakle, što je veći sadržaj recikliranog otpada, to je bolje za naše gradove i životnu sredinu.

POVEZANI ČLANCI

Comments

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

NOVE OBJAVE