Apartman u drvetu: očuvanje historijskih slojeva uz istovremeno davanje snažnog savremenog identiteta

Ovaj je apartman tipičan Haussmanski pariški objekat obložen drvetom, koji krasi parket složen u obliku riblje kosti i ravni dugi balkon. Čitav koncept bio je stvaranje savremene arhitekture, sa prozračnim, svjetlosnim elementima koji bi omogućili očuvanje svih postojećih historijskih elemenata koji mjestu daju snažan karakter, a istovremeno daju nove namjene i novo uvažavanje prostora, primjereno korisnicima 21. stoljeća. Izazov je bio očuvanje historijskih slojeva uz istovremeno davanje snažnog savremenog identiteta. Odgovor na to je drvena obloga koja se prostire duž zidova. Drvo predstavlja instalaciju koja razdvaja ulaz u sobe i kupatila, te  stvara niše za skladištenje ili kuhinju i tako dalje.

Drvena obloga je niža od stropova kako bi se sačuvale karakteristike nekadašnjeg historijskog tlocrta. Zajedno sa stolarom, arhitekte su napravili zidove u potpunosti od drveta, laserski rezani i zakrivljeni pomoću kalupa. Svi zidovi bili su pripremljeni i sastavljeni u stolarskoj radionici, a zatim su ponovno montirani na licu mjesta u roku od jednog dana. Plan rasporeda prostorija postao je sasvim očigledan nakon što su se oslobodili ograničenja koja su nametnuli izvorni pregradni zidovi koji su u potpunosti srušeni. S jedne strane glavni apartman, sa spavaćom sobom, otvorenim kupatilom i garderoberom, a s druge strane dječiji dio, sa spavaćom sobom i kupatilom. Dva dijela drvene obloge definišu ova dva područja stana.

Uzak hodnik odvaja ulaz od širokih i prostranih zajedničkih prostora: dnevnog boravka i kuhinje i blagovaonice. Materijali uz drvenu oblogu su savijeno drva, ostavljeno vrlo prirodno, mesing i travertin. U glavnom kupatilu luksuzni sivi oniks miješa se sa opuštenim osjećajem koji pruža šperploča, dok su u dječjem predjelu materijali svijetliji i razigraniji u kombinaciji sa bijelom i narandžastom smolom. Strop je izrađen od alveolarnog polikarbonata koji pruža prirodnu svjetlost i daje karakteristično zakrivljenje svim područjima iza drvenih zidova, osim za spavaće sobe.

Arhitekti: Toledano + arhitekti

Površina: 130.0 m²

Godina: 2019

Fotografije: Salem Mostefaoui

Glavni arhitekt: Gabrielle Toledano

Građevinski radovi: Marc Malinowsky

print