Naslovnica Dešavanja Apple Marina Bay Sands sa kupolom promjera 30 metara

Apple Marina Bay Sands sa kupolom promjera 30 metara

Apple Marina Bay Sands predstavlja prepoznatljiv dio vizure zaljeva, sa kupolom promjera 30 metara koja je savremena interpretacija geodetske kupole, uz korištenje minimalne količine materijala da bi se dobio maksimalan prostor. Zamišljen kao providni balon u vodi, referencira se na sestrinski paviljon kroz njegovu materijalnost i lokaciju. Potpuno je zastakljen, sa crnom staklenom podlogom, stvarajući ostrvo koje je spojeno samo malim mostom.

Blaga rampa sa šetališta vodi do potpuno zastakljene kupole, koja pruža pogled od 360 stepeni na cijelu marinu kroz velika zakrivljena stakla površine 12 metara x 3 metra. Staklena kupola sadrži 112 komada stakla tretiranog fritom i premazima kako bi se omogućio potpuno zastakljeni vanjski izgled s dramatičnim, integrisanim  unutrašnjosti. Na unutrašnjosti kupole nalaze se pregrade od tkanine koje se spiralno penju do vrha, pružajući hlad i kontrolu akustike. Pregrade pružaju kontrolu odsjaja i smanjuju izloženu staklenu površinu, smanjujući količinu energije potrebne za hlađenje prostora. Prozirno ostakljenje na nivou prodavnice omogućava posjetiocima direktnu vezu sa otvorenim prostorom, postepeno prelazeći na tamnije panele na višim nivoima kako bi se smanjio solarni dobitak. Na vrhu, potpuno zastakljeni poluprovidni okulus predstavlja dramatičan izvor svjetlosti koja putuje prostorom na sličan način kao i u čuvenom rimskom Panteonu.

Ideal vrtnog grada Singapura prožima unutrašnje prostore, sa dvanaest stabala postavljenih duž oboda, pružajući dodatni hlad i sjene koje prolaze kroz lišće. Smještene unutar žardinjera, pružaju i udobna mjesta za sjedenje i uživanje u ambijentu prodavnice i fantastičnom pogledu na marinu, posebno na čuveni vodeni šou.

U prodavnicu se može ući i kroz tržni centar Marina Bay Sands preko zavojitog kamenog ulaza. Kontrastni put od tržnog centra do kupole nudi kupcu dramatično i uzbudljivo putovanje i spektakularan pogled na zaljev. Pored displeja s obe strane, tunelski prostor od 45 metara x 7,6 metara vodi direktno do niza pokretnih stepenica koje posjetitelje prevoze u srce svijetlog, kupolastog prostora. Danju kupola odražava boje okolne vode i neba, dok navečer suptilno unutrašnje osvjetljenje pruža topli sjaj.

Započeto 2016

Završetak 2020

Površina 2,575m²

Visina 28.50m

Klijent Apple Inc.

Arhitekt saradnik DPA

Građevinski inžinjeri Foster + partners (koncept i šematski dizajn), EOC (razvoj dizajna), Seele

Nadzor North Croft (Apple)

Inženjer zaštite okoliša Foster + partners (koncept i šematski dizajn), EOC (razvoj dizajna), Seele

Dodatni konsultanti Grand Work, Mott Macdonald

Novosti

Poslovni objekat ’’Mia Dorćol’’ – na uglu ulica Mike Alasa i...

0
Veoma važna činjenica je ta da se preklopilo takvo nastojanje sa željom investitora Nikole Lazića i firme Granit Invest, da objekat na savremen način,...

Polimer beton

Sika MonoTop® MALTERI ZA SANACIJU BETONA

Bajkovita vikendica na Vlašiću

Povezani članci

-

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime