spot_img

“ArcelorMittal” želi najveću evropsku čeličanu “Ilva”

Vodeći svjetski proizvođač i trgovac čelikom, kompanija “ArcelorMittal”, podnijela je zajedničku ponudu sa italijanskom korporacijom “Marcegaglia” za preuzimanje najveće evropske čeličane, italijanske “Ilve”.

mital
“ArcelorMittal” planira da vrati u pogon tri visoke peći, da poslovanje “Ilve” u italijanskom gradu Tarantu učini profitabilnim i da poveća poizvodnju, navodi se u saopštenju najveće svjetske čeličane, izvještava agencija “Blumberg”.

Ovaj ugovor neće ugroziti bilans “ArcelorMittal”, već će pojačati njegovu poziciju na italijanskom tržištu, dodaje se u saopštenju. Kompanija planira da podigne “Ilvinu” proizvodnju sirovog čelika na više od 6,0 miliona metričkih tona godišnje do 2020. godine, sa sadašnjih oko 4,8 miliona tona.

Prema medijskim izvještajima, jedan od ponuđača bi mogla da bude i turska kompanija “Eregli Demir ve Celik Fabrikalari”.

– “Ilva” prolazi kroz teško vrijeme. Mi smo sproveli opsežan dju dilidžens i zadovoljni smo sa ciljanom investicijom i robusnim planom, pomoću kog fabrika može da napravi uspješan zaokret – navode iz “Arcelora”.

Proizvođači čelika su pogođeni padom cijena i rekordnim izvozom iz Kine, koja je najveći isporučilac u svijetu, pošto tražnja na lokalnim tržištima usporava. Jeftinija ruda gvožđa, koja se koristi za proizvodnju čelika, takođe smanjuje cijene.

“ArcelorMittal” je bio prinuđen da prikupi 3 mlrd USD od investitora u ovoj godini kako bi prebrodio krizu i smanjio dug, navodi “Blumberg”.

 

Tanjug

POVEZANI ČLANCI

Comments

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

NOVE OBJAVE