spot_img

Arhitekti Vladimir i Dina Golubović: Životni i poslovni partneri

Odlično funkcionišemo već dugi niz godina kao privatni i poslovni partneri. Naš odnos je zasnovan na poštovanju i razumijevanju, uprkos svim razlikama, različitim životnim iskustvima i sukobima mišljenja koje imamo na dnevnom nivou.

Donosimo zanimljiv razgovor sa životnim i poslovnim partnerima arhitektima Vladimirom i Dinom Golobović. Detaljnije ćemo predstaviti njih rad ljubav prema arhitekturi, planovima i slično…

Studio VLDMR Design osnovan je 2012 godine u Beogradu, od strane Vladimira i Dine Golubović. Rad u studiju zasniva se na prožimanju arhitektonskih i srodnih nauka: urbanizma, arhitekture, dizajna i tehnologija, u cilju celishodnijeg pristupa radu i rešavanju problema. Nama arhitektura predstavlja proces uređenja i dizajniranja prostora kroz projektovanje scenarija života u njemu. Samim tim dizajniranje enterijera predstavlja arhitektonski zadatak koji je lični i uvek u korelaciji sa korisnikom prostora. Vođeni idejom da komforni životni prostor treba da oslikava karakter korisnika prostora, sa posebnom pažnjom usmerenom ka detalju, smislu i suštini, studio VLDMRdesign nudi snagu i kreativnu energiju pri projektovanju i dizajniranju doma, poslovnog prostora ili već neke druge tipologije objekta.

Vladimir Golubović_master inženjer arhitekture

Rođen 18.1.1988 godine u Beogradu. Osnovne akademske studije arhitekture završio 2010 godine na Arhitektonskom fakultetu, Univerziteta u Beogradu. Zvanje master inženjera arhitekture stekao je nakon završetka master akademskih studija arhitekture, na Arhitektonskom fakultetu, Univerziteta u Beogradu. Tokom studija pokazuje zainteresovanost i želju za istraživanjem i usavršavanjem učestvujući u nastavi kao demonstrator i saradnik na više kurseva u sklopu osnovnih i master studija na Arhitektonskom fakultetu, Univerziteta u Beogradu. Dobitnik je prve nagrade sa kolegama na konkursu za idejno rešenje prostorne kompozicije na temu “ZID”, Novi Sad, 2009. godine. Profesionalnu karijeru počinje 2012. godine kao saradnik u ateljeu “Kaštelan” i grafički dizajner i spoljni saradnik u marketinškoj agenciji “Omnia Advertising“; spoljni saradnik arhitektonske vizuelizacije za potrebe klijenata a kasnije i kao arhitekta u salonu keramike i sanitarija “AkvaBuitk” u Beogradu. Paralelno pokreće samostalnu praksu 2012. godine.

Dina Golubović_ master inženjer arhitekture

Rođena 15.2.1991. godine u Leskovcu. Diplomirala je 2013. godine osnovne akademske studije arhitekture na Arhitektonskom fakultetu, Univerziteta u Beogradu. Master akademske studije arhitekture završila je 2015. godine na Arhitektonskom fakultetu, Univerziteta u Beogradu, čime je stekla zvanje master inženjera arhitekture. Samostalni rad počinje nakon završetka studija. Paralelno radi u građevinskoj firmi “IMG Tim“, Leskovac, od 2017 do 2019.  godine, gde je usavršila znanja o menadžmentu i organizaciji, kao i procesu izgradnje i izvođačkoj praksi.

Za početak, recite nam nešto više o sebi?

VLDMRdesign: Jedan od naših omiljenih citata Duška Radovića odlično opisuje našu situaciju: „U životu je dovoljno biti pametan samo dva puta – kad birate zanimanje i bračnog druga. Ko oba puta promaši, mora biti pametan celog života“. Mi smo definitivno bili pametni u oba slučaja i to je naša velika prednost. Odlično funkcionišemo već dugi niz godina kao privatni i poslovni partneri. Naš odnos je zasnovan na poštovanju i razumevanju, uprkos svim razlikama, različitim životnim iskustvima i sukobima mišljenja koje imamo na dnevnom nivou. Upravo različita mišljenja i različiti pogledi na jedan te isti zadatak mogu da doprinesu boljem sagledavanju i pronalaženju kvalitetnijeg rešenja. Podržavamo i veličamo različitosti što ujedno prenosimo i na naš ceo tim.

Otkud ljubav prema arhitekturi?

Dina: Oduvek sam bila kreativna, još kao mala sam pravila ambijente i scenarije za moje lutke. Kasnije se to pretočilo u ljubav prema juvelirstvu i manuelnom pravljenju modela raznoraznih što upotrebnih što umetničkih predmeta. Upoznavanjem sa tehničkom stranom graditeljstva kroz osnovnu školu a kasnije i kroz srednju stručnu školu, strast se samo razvijala. Tako da danas imam tu privilegiju da kreiram prijatne životne prostore za svakodnevne potrebe raznih klijenata. Veliki osećaj ispunjenosti mi dolazi iz reakcija zadovoljnih klijenata kada na kraju napornog dana mogu da uživaju u svom kvalitetno osmišljenom prostoru.

Vladimir: Ovaj odgovor je sigurno kliše, ali definitivno LEGO kocke i tehničko obrazovanje još u osnovnoj školi. Kako pripadam generaciji milenijalaca, paralelno sa mojim razvojem se razvijala i tehnologija, pa se još od ranog detinjstva susrećem sa raznim kompjuterskim igrama koje podstiču i razvijaju osećaj prostornosti i kreativnosti. Neke od prvih kuća sam „projektovao“ u virtuelnom prostoru i oduševila me je mogućnost vizuelnog sagledavanja projekta u 3D prostoru. Danas se to pretočilo u detaljnu i foto realističnu prezentaciju projekata koju nudimo klijentima.

Kako je krenula vaša priča u svet arhitekture?

Dina: Već prvi projekat enterijera sprata jedne porodične kuće u Leskovcu sam uradila tokom osnovnih studija. Svidela mi se ta totalno drugačija slika, ta dinamika i susret sa realnim „klijentima“, u odnosu na onu bezbrižnu situaciju u toku školovanja. Kada smo u školi i na samom početku edukacije, greške se lako ispravljaju, ako napravimo grešku, pokušaćemo sledeći dan da je ispravimo i tako sve dok nam ne postane rutina. U praksi je sve bilo mnogo surovije i nemilosrdnije, ali su nagrade u vidu ispunjenosti nakon izvedenog projekta bile nezamenjive.

Vladimir: U toku završnih godina na fakultetu, imao sam viziju o tome da nastavim sa stručnim usavršavanjem i upisivanjem doktorskih studija doprinesem razvoju arhitekture. Međutim, sticajem spleta okolnosti, ne upisivanjem doktorski studija; na koje sam u tom periodu gledao isključivo negativno, započinjem paralelno rad na arhitektonskim vizuelizacijama za potrebe jednog eminentnog salona keramike u Beogradu kao i rad u birou. Ubrzo pokrećem privatnu praksu i to traje već punih 10 godina. Iz ove perspektive, mlađem sebi bih poručio ni da ne pokušavam sa doktorskim studijama, jer sva iskustva koje sam pokupio što od raznih klijenata, što od saradnika, majstora, mnoštvo zanimljivih i neprijatnih situacija, čini da sam danas to što jesam, a na kraju dana pre svega ispunjen i zadovoljan onim čime se bavim.

Kakva je arhitektura u Srbiji?

VLDMRdesign: Arhitektura u Srbiji je po našem mišljenju trenutno u procesu tranzicije, od investitorskog urbanizma ka kvalitetnoj arhitekturi koja poštuje svoje korisnike. Sve više klijenata prepoznaje dobru arhitekturu i dizajn, posvećuje joj se sve veća pažnja. Divan je put koji arhitektura prelazi sada. Menjaju se zahtevi klijenata i trendovi u načinu života pa samim tim, sve te tektonske promene utiču i na arhitekturu. Nekada ono što je predstavljalo luksuz i kvalitetan životni prostor u današnje vreme se smatra totalnim rasipanjem resursa, pa tako imamo potrebu klijenata da žive u nekim zatvorenim ekosistemima, poput najpopularnijih lanaca hotela. Naravno, svaki klijent nosi sa sobom set želja i zahteva koje mi kroz prizmu struke prilagođavamo i pretvaramo u stvarnost. Mišljenja smo da je tržištu potrebno više individualnih, personalizovanih prostora, umesto velikih kompleksa koji teže nekom opštem tipu i što većem broju kvadrata podobnih za prodaju.

Na kojim projektima trenutno radite, a koji su najavi?

VLDMRdesign: Trenutno sprovodimo u delo sa našim izvođačima jedan salon lepote u Beogradu, stan za izdavanje na Obilićevom vencu, jednu porodičnu kuću u Sremskoj Mitrovici; projektujemo jedan stan za izdavanje u novoformiranom naselju Beograd na vodi, zatim redizajn fasade poslovnog objekta u Leskovcu, u kome se nalazi nedavno otvoreni savremeni fitnes centar čiji je projekat nastao u našem studiju, kao i niz arhitektonskih vizualizacija za druge arhitekte. Kod nas u studiju je vrlo dinamična atmosfera, mnogo različitih tipologija prostora smo razradili u toku ove godine, kao što smo pomenuli, fitnes centar, salon lepote, kancelarijski prostori za kompanije različitih profila, mnoštvo rezidencijalnih objekata (kuća, stanova…), ali nas svakako raduju najavljeni projekti hotela u Leskovcu kao i projekat ugostiteljsko-rekreativnog kompleksa u Kraljevu.

Recite nam više o vašem studiju?

VLDMRdesign: Principi kojih se držimo u našem studiju su vrlo jednostavni. Arhitektura je umetnost oblikovanja prostora sa nizom smernica koje ograničavaju manipulativni prostor. Krajnji korisnik mora da se oseća prijatno u svom prostoru. Slobodno možemo da kažemo da svakom projektu pristupamo sa puno emocija i da se totalno posvetimo svakom projektu ma koje god on kvadrature bio. Želimo i na dalje da zadržimo taj personalni pristup i da ne skrenemo sa te ideje vodilje i pređemo u masovnu produkciju projekata.

Ko čini tim i koliko je važan timski rad?

VLDMRdesign: Trenutna postavka pored nas dvoje, čine još dve koleginice. Svakog klijenta posmatramo kao dodatnog kolegu ili koleginicu koji nam donosi novu energiju u timu. Nekad bude malo „gužva“ kad se preklopi više projekata u isto vreme i onda nas dvoje moramo više da se bavimo menadžerskim poslom umesto projektantskim, ali to je sve lepota timskog rada. Dobra usklađenost, jasna komunikacija, poštovanje svačijeg mišljenja su ključ dobrog tima. Slobodno možemo da kažemo da naš tim čini i niz majstora, radnika i zanatlija koji realizuju naše projekte u delo.

Imate li poruku za mlade arhitekte koji tek počinju da grade svoj put?

VLDMRdesign: Možda najveća i najvažnija poruka koju možemo da prenesemo mladim kolegama je ta da se proces edukovanja ne završava fakultetskom diplomom, već da je to proces koji traje i koji se ponavlja tokom celog radnog veka. Takođe, svesni smo da naše poruke ne mogu empirijski da se prenose, već moraju da se osete na „svojoj koži“. Moraju da budu preduzimljivi, jer niko ne čeka samo na njih da završe školovanje, kao i da nakon završenog fakulteta tek kreće proces neprekidnog napretka i prilagođavanja. Mlade kolege treba da razumeju da se svi ti predivni crteži i vizualizacije podrazumevaju. Izađite na tržište, ponudite klijentima rešenje, reagujte odmah, budite dostupni i postavite granice na vreme. Arhitektura je predivna ali i prezahtevna struka koja može da vas nagradi ali isto tako i obeshrabri.

Šta je inače, prema vašem mišljenju najvažnije da poseduje arhitekta?

VLDMRdesign: Arhitekta mora pre svega da poseduje „moć“ da prepozna šta je klijentu zapravo potrebno, da ga dobro sasluša i istinski razume. Arhitekta prema tome mora da bude dobar psiholog na prvom mestu. Tehničke stvari se nekako podrazumevaju, to su sastavni deo svakodnevnih alata. Naravno, postoji uvek prostor za unapređenje postojećih veština, ali na kraju one su rutina, mnogo je bitnije biti tu za klijenta, rešiti mu dileme, jednostavnim jezikom objasniti kompleksne stvari, reagovati na vreme i ne dozvoliti da se stvari dešavaju stihijski, već biti u što većoj kontroli koliko je to moguće.
Klijenti su ti koji ne vide i ne osećaju celokupan haos koji se dešava kod nas u glavama tokom kreiranja njihovih prostora, što je zapravo i naša obaveza da ih zaštitimo od svega toga.

Za kraj, imate li poruku za naše čitaoce?

VLDMRdesign: Arhitektura je artificijelno prilagođavanje prirode čovekovim potrebama. Arhitektura je zapravo sve što nas okružuje, vaš stan ili kuća, vaša kancelarija, restoran, vaš prostor relaksacije, prema tome, svaki prostor je unapred za vas osmišljen i kreiran. Više stručnjaka je uložilo svoje vreme i višegodišnje iskustvo kako bi se vi osećali prijatno, kako biste na što lakši i jednostavniji način obavljali svoje svakodnevne aktivnosti, tako da smo mi u suštini skriveni heroji svakodnevice. Ne dozvolite da vas trenutni neuspeh obeshrabri, već iskoristite sva svoja iskustva i pretvorite ih u kreativnu energiju.

Popularno

Copyright- 2021 | m-Kvadrat Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.