spot_img

Arhitektura futurističkih džamija

Arhitektura džamija budućnosti bila je predmet posebnog seminara u organizaciji “Abdullatif Al Fozan Award for Mosque Architecture (Abdullatif Al Fozanove nagrade za arhitekturu džamija)” (AFAMA) i “Aleksandrijske biblioteke” koji se održao krajem jula ove godine u Aleksandriji, Egipat.

Pored procesa nominacije džamija za AFAMA, predstavljene su i nagrade i tri glavna naučna projekta AFAMA: “Mosqupedia”, “AFAMA portal i baza podataka, ” i ” the award (nagrada)”. Seminar se bavio različitim arhitektonskim pitanjima o futurističkim džamijama, od arhitektonskog koncepta do arhitektonskih stilova i tipologija te arhitektonskih ukrasa i tehnika gradnje.

Seminar je bio usmjeren na arhitektonski koncept futurističke džamije. Pimjera radi, sjecišta s različitim islamskim pitanjima, kako bi savremeni život mogao utjecati na arhitektonski oblik i hoće li izmjerena planirana površina džamije biti valjana u budućnosti. Nadalje, novu paradigmu džamijske arhitekture predstavio je dr. Mashary Al Naim, glavni sekretar AFAMA-e. Na meetingu je potvrdio da se Islam ne protivi novoj paradigmi za džamijsku arhitekturu, ni po pitanju oblika niti materijala. Sastanak je započeo predstavljanjem trenutnih klasičnih arhitektonskih oblika džamija, a kasnije, dr. Al Naim potvrdio je važnost oslobađanja arhitektonskih oblika od trenutne dileme ponovljenih oblika i predstavio niz promjena koje će na kraju pomoći pri stvaranju nove futuristilke džamije. Druga sesija seminara bazirala se na konstantnoj i promjenjivoj džamijskoj arhitekturi. Na primjer, džamija se mora usmjeriti prema Mekki “Al Qiblah”, dok se drugi elementi mogu promijeniti. Na primjer, arhitektonski oblici, tehnike i materijali.

Primarni primjer koji je prezentiran tokom seminara bio je “Vanishing džamija” Russela Greenburga (Dubai, UAE). Vanishing džamija je zamišljena kao duhovn molitveno mjesto utkano u kompleks užurbane metropole. Maloprodaja, kulturna događanja, apartmani, hoteli i duboko zasjenjene arkade bi definisale rubove trga. Međutim, trg bi isključivo bio korišten za molitve u toku molitvenih sati. Tokom ostatka dana i uvečer bio bi otvoren za javnost kao društveni prostor za odmor i interakciju. Vanishing džamija nema vrata ili zidove, i otvorena je svima u bilo kojem trenutku, miješajući se sa ulicom i pulsiranjem svakodnevnog života. Arhitekt je poštovao ajete Kur’ane i nastojao umetnuti tradiciju islama u urbani prostor. Konstrukcija potiče osjećaj zajedničkog identiteta i pomaže ljudima da se zaljube u zajednicu.

Nadalje, na seminaru se govorilo o savremenoj arhitektonskoj tipologiji, ideji i različitim savremenim tehnologijama koje bi se mogle uključiti u buduće arhitektonsko oblikovanje džamije: digitalne audiovizualne uređaje, vodu, materijale za uštedu energije i digitalna arhitektonska rješenja.

Na temelju ovih pitanja, seminar je započeo zajedničkim planom za sponzorisanje arhitektonskog istraživanja koje se usredotočuje na arhitekturu džamije.

m-Kvadrat

POVEZANI ČLANCI

Comments

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

NOVE OBJAVE