spot_img

Arhitektura koja Vas može hraniti

Danas je moguće raditi bilo gdje, sve dok imate pristojnu internetsku konekciju i nešto na čemu možete tipkati. Najnoviji dizajn Pende, kuća Yin & Yang, poziva mlade da iskoriste tu sposobnost i da se vrate u selo za bolju kvalitetu života.

Yin & Yang kuća u njemačkom selu pružit će maloj porodici sredstva za uzgoj hrane za samoodrživi stil života, dok uspostavlja skladan dijalog između prostora za život i radnih prostora u kući. Kuća će postati živi organizam koji će se transformisati kako prolaze godišnja doba, oblikovana prirodom.  Nastavljajući vezu s prirodom, krov kuće bit će biti krajolik sam po sebi; dva vrha u suprotnim uglovima će činiti planine izmešu kojih će prolaziti dolina. Uzlazni krov također će olakšati sakupljanje kišnice koja kanalizira vodu na tlo da se ponovno koristi za biljke. Ovisno o dobu godine, Yin & Yang kuća će se razvijati i rasti. U dizajnu, Penda je integrirala fleksibilne staklenike za zimske mjesece i plantažere za bilje, povrće i voće na krovu.

Uzgojem vlastitih biljaka, povrća i voća, mijenja se naš odnos prema hrani. U našem vrtu pokušavamo uzgojiti što veću količinu naše svakodnevne prehrane. Znate šta jedete kada to dolazi iz vlastitog vrta. Prava hrana postaje dio Vašeg identiteta. Na isti način kao i arhitektura. Kombinujući oboje u jednom skladnom dizajnu, daje poetsku sliku za malo zemljište na selu. Kada arhitektura podupire hranu koju jedemo, ona postaje mnogo više nego od same “zgrade” – što je rijetka situacija kada je riječ o živahnim gradovima. Penda poziva druge arhitekte da usvoje ovu strategiju kako bi potaknuli mlađu generaciju kreativaca da se presele na selo. Kuća Yin & Yang bila je izložena u Documentu u Kasselu, u Njemačkoj, kao dio napora arhitekata da ožive regiju Edersee.

m-Kvadrat

POVEZANI ČLANCI

Comments

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

NOVE OBJAVE