spot_img

Arnela Bašić: Najvažnije prilikom projektovanja je inspiracija koja nas nosi kroz izradu koncepta, a iz kojeg proizilazi arhitektonski projekat

Važno je imati kvalitetnu komunikaciju sa investitorom čije želje trebaju proći kroz filter arhitektonskih pravila u projektovanju.

Intervju: Arnela Bašić, arhitektica

Arnela Bašić živi u Visokom, a profesionalno je angažovana u projektnom birou čije je sjedište u Kaknju. 

Za portal M Kvadrat razgovarali smo sa Arnelom Bašić, arhitekticom. Arnela nam je otkrila kada se javila ljubav prema arhitekturi, te nam je otkrila šta je to po njenom mišljenju najvažnije prilikom projektovanja.

Recite nam nešto više o sebi.

U svom dosadašnjem radnom iskustvu sam imala priliku da radim na realizaciji projekata odnosno kao šef gradilišta sam bila uključena u sve faze izgradnje objekata od visokog značaja za naš glavni grad. Sada sam dio iskusne i kreativne ekipe koja vrijedno i detaljno izrađuje projekte zgrade različitih namjena i dimenzija.

Otkud ljubav prema arhitekturi?

Ljubav prema arhitekturi postoji u svima nama, to je prirodno u svakom čovjeku da teži uljepšavanju prostor u kojem boravi. Moje interesovanje prema arhitekturi počinje od perioda osnovne škole kada sam počela čitati časopise koji su tada bili dostupni i pratila sam televizijske emisije koje su obrađivale teme o uređenju enterijera.

Na kojim projektima trenutno radite, a koji su u najavi?

Tim projektnog biroa radi na velikom broju projekata zgrada različitih namjena i kvadratura do projekata enterijera. Ja sam trenutno raspoređena na projektima individualnih objekata odnosno porodičnih kuća koje su rezultat sistematičnog pristupa željama investitora i pravila u arhitektonskom projektovanju.

Šta vam je najvažnije prilikom projektovanja?

Najvažnije prilikom projektovanja je inspiracija koja nas nosi kroz izradu koncepta, a iz kojeg proizilazi arhitektonski projekat. Također je važno imati kvalitetnu komunikaciju sa investitorom čije želje trebaju proći kroz filter arhitektonskih pravila u projektovanju.

Ko su vam uzori u arhitekturi?

Moji uzori su arhitekti koji su postavili temelje današnje arhitekture, a njihova djela su nastala iz opsežnog razvoja koncepta zgrada, izrade projekta i izgradnje istih. O njihovim zgradama sam učila kroz studiranje, a i danas se divim njihovoj bezvremenskoj ljepoti, a među njima se izdvajaju Le Corbusier, Oscar Niemayer, Gaudi i naš Juraj Neidhardt.

POVEZANI ČLANCI

Comments

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

NOVE OBJAVE