spot_img

Arx-ova inovacija osvojila zlatnu nagradu!

ARX brend je predstavio ARX DOOR – Automatski samopodešavajući sigurnosni sistem za vrata, koji predstavlja inovaciju na globalnom nivou.

7 juna 2022. godine, u okviru Dana inovacija u organizaciji Privredne komore Slovenije je održana ceremonija dodjele nagrada za najbolje inovacije u Primorsko-Notranjskoj regiji za 2022. godinu.

Regionalna privredna komora Postojna je dodijelila 3 zlatne, 1 srebrnu i 3 bronzana nagrade kao i 8 nagrada za doprinos inovacijama.

Tri regionalne inovacije, koje su odabrane kao najbolje (Kovinoplastika Lož, Efos i Kolektor ATP) također su se kvalifikovale na nacionalnom nivou, događaj koji će se održati 20. septembra na Danu inovacija 2022. godine gdje će Privredna komora dodjeliti nacionalne nagrade za inovaciju.

ARX brend je predstavio ARX DOOR – Automatski samopodešavajući sigurnosni sistem za vrata, koji predstavlja inovaciju na globalnom nivou.

Ovo rješenje osigurava odlične performanse vrata, automatsko zatvaranje i automatsku regulaciju pritiska krila vrata na ram.

NASTANAK INOVACIJE

ARX-ov razvojni odjel i tim inženjera detaljno su proučili cijeli sistem, koji uključuje ne samo građevinski okov, PVC profile i dihtung vrata, već i vanjske faktore kao što su temperaturne promjene, direktno UV zračenje, vlažnost i drugi vremenski uticaji.

Sveobuhvatan pristup ovom izazovu je doveo do svestranog rješenja – ASASS Automatski samopodešavajući sigurnosni sistem za vrata, koji se sastoji od mehanizma za automatsko namještanje brave, mehanizma automatske kuke vrata i Comfort mehanizma za automatsko zaključavanje vrata.

Slika 1: ASASS u otvorenom položaju

PREDNOSTI INOVACIJE

Ovaj  sistem prvenstveno osigurava automatsku aktivaciju čeličnih kuka i njihovo samostalno zaključavanje, kad god je krilo vrata zatvoreno. Vruće kovani čelik osigurava izvrsna mehanička svojstva kuke, što u suštini pruža sigurnost vratima kao i sigurnost korisnikovog doma.

Slika 2: ASASS prije aktiviranja automatskog mehanizma kuke

Pored automatskog rada brave vrata, sofisticirani mehanizam ove inovacije obezbjeđuje da je krilo vrata uvijek pritisnuto na okvir uz optimalnu silu, uprkos promjenama vremenskih uslova. Zahvaljujući funkciji samopodešavanja, performanse samopodešavajućeg uređaja za zaključavanje su uvijek optimalne, bez obzira na zakrivljenost krila vrata, i osiguravaju dugi vijek trajanja cijelih vrata.

Ovako se također smanjuje gubitak toplote uzrokovan neadekvatnim dihtovanjem vrata, i smanjuje se prodor spoljašnje buke, što je važno kada se stambeni objekat nalazi u blizini izvora buke (cesta).

Slika 3: ASASS u zatvorenom položaju

Integrisani rotirajući element u samopodešavajućoj bravi na inovativan način osigurava minimalno trenje sistema tokom otvaranja vrata. To osigurava da se vrata mogu lagano otvarati tokom njihovog cijelog vijeka trajanja, što djeci i starijima olakšava njihovo korištenje. Rotirajući element drastično smanjuje radnu silu, što zauzvrat smanjuje trenje između pojedinih pokretnih elemenata sistema.

Slika 4: Rotirajući element osigurava smanjeno trenje i dug vijek trajanja

Kovinoplastika Lož d.o.o.

Cesta 19. oktobra 57, Lož

1386 Stari trg pri Ložu Slovenia

POVEZANI ČLANCI

Comments

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

NOVE OBJAVE