spot_img

Autentični proizvodi prilagođeni za vrhunske enterijere

U kreaciji mladog tima iz Mostara, nastali su proizvodi sa inspiracijom u etno motivima, sa osnovnim elementima geometrije.

Intervju: Harun Hasanagić & Adna Marić Civilisation Aksesoari

Civilisation tim je tim iz Mostara koji se već nekoliko godina bavi ručnom izradom predmeta od drveta. Njega čine Adna Marić i Harun Hasanagić. Niti jedno od njih dvoje se nije profesionalno usavršavalo za ručni rad / drvorezbarstvo, ali su svojim idejama predočenim u djelo osvojili mnoge simpatije.
Adna ima 24 godine, magistrica je turskog jezika i književnosti i trenutno radi kao profesorica turskog jezika. Iako radi u struci, ne planira odustajati od svoje kreativne strane i Civilisation Aksesoara kojima se stiže potpuno posvetiti. Harun ima 30 godina i kod njega je situacija nešto drugačija. Iako je magistar međunarodnog prava, ne radi u svojoj struci već se primarno bavi stolarijom i drvorezbarstvom. Oboje smatraju da je proizvodnja ručno rađenih proizvoda plemenito zanimanje čiji jedini cilj nije sam predmet, nego i njihova sentimentalna vrijednost. Zbog toga sinteza njihovih ideja i rukotvorina je rezultirala jednom lijepom pričom. Ručnim radom se ne planiraju prestajati baviti i toplo ga preporučuju svima. U nastavku razgovaramo o ideji, konceptu, i načinu izrade drvenih proizvoda koji su primjenjivi u različitim oblicima dizajna i konceptualnog projektovanja.

Poštovani, prije svega možete li nam reći nešto više o Vašim proizvodima?
Naši proizvodi su ručno rađeni predmeti od drveta. Ono što mi zapravo izrađujemo su razni aksesoari koji imaju estetsku, ali i utilitarnu primjenu. Ti proizvodi su: aksesoari za dom (tacne, ukrasi za zid, razni predmeti, ogledala, podmetači za čaše, okviri za slike, club stolovi…), nakit, rokovnici sa ručno uvezanim stranicama i drvenim, rezbarenim koricama, drveni češljevi za kosu i bradu, kutije. Prilikom izrade proizvoda preovladava ručni rad, te je material korišten za izradu sa područja naše zemlje. Zbog toga nam je jako drago što se možemo pohvaliti da proizvodimo 100% domaće proizvode.

Otkud inspiracija za ukrase koje arhitektonski izraz može jako dobro upotrebljavati u enterijerima?
Inspiracija za naše ukrase se ponajviše nalazi u etno motivima. Kada kažemo etno motivi, ne mislimo isključivo na bosanskohercegovačke, iako su oni, naravno, najzastupljeniji. Također, ono po čemu su naši proizvodi karaktekristični je i geometrija – mnogo koristimo geometrijske oblike na rezbarenim ukrasima. Međutim, našu inspiraciju ne možemo suziti samo na ova dva faktora, pa volimo reći da sve što je lijepo može poslužiti kao naša inspiracija. Svakodnevno nas inspiriše priroda i sve u njoj i sve ono što nam se sviđa volimo da predočimo u proizvod. Neki od naših omiljenih motiva su oni koji su karakteristični za tradicionalno bosanskohercegovačko drvorezbarstvo.

Kako vršite proizvodnju Vaših proizvoda, gdje pronalazite kvalitetno drvo i osobe koje mogu ispoštovati sve Vaše ideje?
Naše proizvode pravimo samostalno, i jedna od glavnih karakteristika našeg proizvodnog procesa je to što kupac pouzdano zna ko je i na koji način proizveo predmet koji kupuje. Autentičnost naših proizvoda se ogleda i u tome što kupac može biti dijelom procesa proizvodnje na način da učestvuje u dizajnu predmeta koji se proizvodi i na taj način dobija potpuno personalizovan predmet. Proces proizvodnje od primarne ideje se proteže na daljnje faze koje uključuju dizajniranje, konsultaciju sa kupcem, i konačnu izradu predmeta. Kvalitetno drvo nalazimo na otvorenom tržištu, te kod pojedinaca koji se bave proizvodnjom kvalitetne rezane građe i greda od raznih vrsta drveta. Kako naši proizvodi, poput drvenih mozaika i ukrasnih lajsni, počesto moraju biti lagani zbog potreba montiranja na zidove i sl., najčešće ih proizvodimo od jelovine visoke kvalitete koju svom srećom u Bosni i Hercegovini nije problem pronaći u slobodnoj prodaji.

Da li imate u planu masovnu proizvodnju i plasiranje na inozemno tržište?
Trenutno nemamo u planu masovnu proizvodnju. Imamo malu radionicu u kojoj vršimo proizvodnju naših aksesoara koja zahtijeva dosta vremena. Svaki od njih je unikatan i autentičan, te zahtijeva mnogo preciznosti u radu i to nam se jako sviđa. Što se tiče plasiranja proizvoda na inozemno tržište možemo reći da to imamo u planu uraditi u skorijoj budućnosti. Naše proizvode trenutno prikazujemo na FB stranici (Civilisation Aksesoari) i Instagram profilu (civilisation_aksesoari). Dobili smo mnoge pohvale i interesovanje za naše proizvode iz inostranstva i to nas je ponukalo da razmislimo o plasiranju Civilisation proizvoda i van granica Bosne i Hercegovine. Međutim, pošto smo još uvijek firma u povoju, ta stavka još uvijek nije došla na red, ali zasigurno da uskoro hoće.

Motivi na proizvodima; individualna inspiracija ili historijski aspekt unutar Bosne I Hercegovine?
Možemo reći da su i individualna inspiracija, ali i historijski aspekt unutar Bosne i Hercegovine zaslužni za motive na našim proizvodima. Naša zemlja je toliko lijepa i bogata tradicijom i kulturom da je to skoro pa nemoguće ne primijetiti i ne primijeniti. Ali i pored toga, inspirišu nas i stvari koje nisu vezane za naš životni prostor. Ponekad nam je inspiracija cvijeće, ponekad geometrijski oblici, razne znamenitosti, pa i veza između ljudi. Trudimo se da prilikom izrade proizvoda što više koristimo uzorke i motive koji su preživjeli test vremena i posjeduju bezvremensku ljepotu poput riblje kosti, chevron-a i brojnih etno uzoraka. Volimo da radimo ogrlice u obliku čuvarkuće, rezbarimo krugove na tacnama i stolovima, prikažemo neki dio našeg grada na ukrasu za dom ili rezbarimo inicijale ili imena na korice rokovnika koji će poslužiti kao svojevrstan poklon prijatelju/ici, sestri, bratu, majci, ocu ili partneru/ici. Ukratko – ljepota je jako širok pojam i neiscrpna inspiracija.

Gdje i kako izrađujete Vaš nakit?
Naša priča je zapravo krenula s nakitom. Pošto je nakit malen, za njega nije potreban poseban prostor za izradu. Jednostavno nađemo mali kutak u svom domu i izrađujemo ga. Trenutno nam je nakit u drugom planu, jer smo vremenom usavršili tehniku drvorezbarstva, te krenuli praviti nešto veće proizvode i aksesoare za dom koji su dobili više pažnje, a i nama su zanimljiviji za raditi. To, naravno, ne znači da smo prestali proizvoditi nakit, ali ga više ne izrađujemo u većim količinama kao ranije. Nakit ponekad radimo iz jednog dijela koji rezbarimo filigranskim dlijetima od alatnog čelika, a ponekad izrezujemo manje djeliće koje potom slažemo do konačnog oblika. Naš nakit je raznovrstan, baš kao i ukusi.

Koje karakteristike proizvoda svaka Vaša kreacija mora imati?
Karakteristike koje naše kreacije moraju imati su mnogobrojne. Prije svega, da su u što većoj mjeri izrađene od punog drveta, da su rezbarene potpuno ili djelomično, da su zaštićene odgovarajućim zaštitnim premazima i, ako je potrebno, obojene odgovarajućim bojama i bajcevima. S obzirom da naše kreacije proizvodimo dugotrajnim ručnim radom, bitno nam je da su dugovječni i otporni. Zbog toga ih štitimo višeslojnim premazima otpornim na atmosferalije, i, gdje je potrebno, koristimo sintetička ljepila D3/4 standarda.

Gdje vidite sebe u budućnosti?
U budućnosti sebe vidimo u našoj domovini radeći posao koji volimo – drvorezbarstvo i izrada raznih predmeta od drveta za raznoliku upotrebu. Nadamo se da ćemo jednog dana, pored internetskih izložbi naših radova, biti u mogućnosti imati svoj kutak u koji će svi moći doći i pogledati sve Civilisation Aksesoare.

Da li imate neku poruku za naše čitaoce?
Naša poruka je da se treba znati cijeniti ručni rad, ma koje prirode proizvodi bili. Ručni rad posjeduje specifičnosti zbog kojih nikada ne može biti zamijenjen masovnom proizvodnjom. Prije svega to je mogućnost kupca da u svim fazama izrade komunicira sa umjetnicima / zanatlijama. Umjesto da se kupac opredjeljuje za postojeći, potpuno završen proizvod, onaj koji je ručno rađen se, zapravo, prilagođava želji, zamisli i potrebi kupca. Kada kupite predmet koji je ručno rađen, ne kupujete samo stvar, već i vrijeme, trud, kreativnost i sami rad umjetnika/ce. Kako je ručna izrada proces koji iziskuje pažnju i fokusiran je na kvalitetu, izrađen predmet će se koristiti generacijama i, kako vrijeme odmiče, ukoliko se pravilno održava i čuva, neće propadati već upravo suprotno – postaje sve ljepši.

POVEZANI ČLANCI

Comments

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

NOVE OBJAVE