spot_img

BAMTEC armatura

BAMTEC sistem armature je najnapredniji i najsloženiji sistem armature. BAMTEC sistem ne samo da smanjuje vrijeme za izgradnju, već smanjuje i cijenu zgrade u izgradnji. To je zbog velike brzine postavljanja armaturnih šipki. Sistem armature BAMTEC je poput armaturne šipke postavljene ili spakovane u kolut kao što je prikazano na slici 1. U ovom će se članku razmatrati različiti aspekti sistema armature BAMTEC.

BAMTEC armatura

Čelične šipke korištene u BAMTEC armaturi su uobičajena rebrasta armatura koja se može zavariti. Za izradu armature BAMTEC mogu se koristiti različiti prečnici šipki od 8 mm do 32 mm. Armatura BAMTEC može se transportovati do lokacije projekta dužine do 15 m, a moguće je razvaljati do 35 m. Dužina i razmak čeličnih šipki mogu se mijenjati prema zahtjevima dizajna. Zbog toga se armatura BAMTEC može koristiti za ploče s otvorima, nepravougaone ploče i ploče na koje se nameću različita opterećenja. Dakle, kao što se može primijetiti,  armatura BAMTEC može biti izuzetno složena, zato je potreban sofisticirani softver za dizajn s djelomično ili potpuno automatiziranom mašinom za proizvodnju kako bi se udovoljilo zahtjevima sistema BAMTEC. Čelične šipke u armaturi BAMTEC drže se na mjestu ili su zavarene na čeličnu traku malih dimenzija.

Prednosti sistema BAMTEC

Ovaj je sistem isplativ, jer je analiza konačnih elemenata u koju je integrisan softver za detalje i proizvodna robotika kombinovana u BAMTEC sistemu, u ovom sistemu potrebno je oko 75% materijala koji se koriste u rezanoj i savijenoj armaturi. To je zato što BAMTEC sistem osigurava ograničenu prefabrikovanu armaturu konačnim elementima i na kraju će se otpad materijala u velikoj mjeri smanjiti.

  • Tačnost i kvalitet su znatno poboljšani
  • Izuzetno brza gradnja
  • Mogu se osigurati različiti promjeri šipke i razmak
  • Može se izbjeći provjera fiksne armature na licu mjesta

Dizajn BAMTEC armature

Postoji niz softvera koji se mogu koristiti za dizajn armature BAMTEC, a većina ih daje ulazne podatke za proizvodnu mašinu. Postoje različite metode za izračunavanje sila koje djeluju na armaturne ploče, te će se snage koristiti za izračunavanje omjera ojačanja za različite dijelove ploče. Nakon toga izračunati omjer armature koristi BAMTEC modul i izlazni BAMTEC. Štaviše, ako softver koji se koristi za procjenu omjera armature nije integrisan s BAMTEC modulom, tada projektant mora dodijeliti određenu količinu armature za različite dijelove ploče na osnovu zahtjeva ploče. Plan odmotavanja armature može se izraditi softverom. Primjer BAMTEC plana izvlačenja armature, koji je označen, prikazan je na slici 2.

Ugradnja BAMTEC armature

Montaža armature BAMTEC je znatno brza i treba manje truda u odnosu na konvencionalnu armaturu. Za veliku armaturu treba troje ili četvero radnika, dok se manja može postaviti samo sa dva radnika uz pomoć dizalica. Procjenjuje se da je potrebno 3-8 minuta da se postavi bez obzira na veličinu i težinu. Stoga se može reći da je BAMTEC armatura deset puta brža u odnosu na konvencionalne metode. Koraci ugradnje uključuju dostavu armature na mjesto projekta, a zatim je ostavljena na svom položaju na ploči; prva šipka na tepihu postavlja se na tačno mjesto, a na kraju se rolna razvalja.

POVEZANI ČLANCI

Comments

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

NOVE OBJAVE