spot_img

Banjaluka: Propada najstarija hidroelektrana na Balkanu

Mjesto koje je nekada osvjetljavalo grad na Vrbasu, danas je potpuno u tami, a mnogi građani ni ne znaju historiju ovog objekta, koji se nalazi u Trapistima, označen samo sa Slatinska 1.

najstarija-hidroelektrana

Nažalost, nije u funkciji pedeset godina. Sve zasluge njene izgradnje 1899. pripadaju monasima franjevačkog manastira Trapisti, po kojima je to banjalučko naselje i dobilo naziv.

“Grade branu, najprije drvenu. Kad su vidjeli da je ta turbina premala, kupuju onda jaču turbinu od 300 konjskih snaga. Nakon toga je grad već počeo dobijati struju i šira gradska okolina. Ta brana je nažalost i pukla 1913, pa trapisti grade nakon toga betonsku branu”, rekao je Ivica Božinović, profesor historije religija.

Ni unutra ništa bolja slika. Zahrđali ostaci turbina, pivskih flaša i izlučevina. U “Elektrokrajini” kažu da je postojala ideja da se hidroelektrana pretvori u muzej.

“To bi bio muzej stalne postavke, svih postrojenja i uređaja koji su pokazali početak elektrizacije na ovom području. To su neke ideje, a nadležni organi ‘Elektrokrajine’ će u narednom periodu to razmotriti i iduće godine ćemo moći dati više detalja”, izjavio je Predrag Klincov, portparol “Elektrokrajine” Banjaluka.

Dok se ne razmotri ideja i ne dobiju potrebne dozvole od nadležnih, u doba rekonstrukcija, zgrada će i dalje da privlači pažnju barem svojim neuglednim izgledom.

 

ATV

POVEZANI ČLANCI

Comments

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

NOVE OBJAVE