spot_img

Banjaluka sprema parcele za nove investitore – Otvaranje zone Jelšingrad do kraja 2017, uskoro i proširenje zone Ramići

Gradske vlasti u Banjaluci otvoriće do kraja ove godine još jednu poslovnu zonu, dok će postojeća u Ramićima biti dodatno proširena, u okviru nastojanja da se Banjaluka učini atraktivnijom za inostrane i domaće investitore, saopšteno je na sajtu grada.

Prvi korak prema uspostavljanju nove poslovne zone biće načinjen 20. jula ove godine, kad bi odbornici gradskog parlamenta, na prijedlog gradonačelnika Igora Radojičića, trebalo da usvoje izmjenu regulacionog plana u dijelu naselja Lazarevo, u neposrednoj blizini kompleksa preduzeća Novi Jelšingrad.

Kako je planirano, nova parcela obuhvataće površinu od 2,8 hektara i po otvaranju, biće druga banjalučka poslovna zona, koja će poslovati pod nazivom Jelšingrad. Radi se o parceli na veoma atraktivnoj lokaciji u blizini moderne saobraćajnice za koju se cijeni da bi mogla privući veliki interes investitora.

Načelnik Odjeljenja za lokalni ekonomski razvoj i strateško planiranje Radenko Laketić, ističe da je usvajanje izmjene regulacionog plana prvi korak prema otvaranju nove poslovne zone. On očekuje da bi do kraja ove godine mogle biti stvorene sve formalne prepostavke za otvaranje zone.

– Osnovni preduslov je promjena regulacionog plana u dijelu ovog naselja. Nakon toga, pristupićemo izradi projekta zone, a očekujemo da ona iduće godine otvori svoja vrata za investitore. I u novoj zoni, slobodne parcele će biti nuđene na javnim licitacijama, kao što je to sada bio slučaj i u Ramićima, dok će Grad, sa svoje strane, izgraditi svu neophodnu infrastrukturu za funkcionisanje zone – kazao je Laketić

Istovremeno, gradske vlasti će, prema Laketićevim riječima, uskoro krenuti i u proširenje postojeće poslovne zone Ramići. Namjera je da se, otkupom obližnjih parcela, koje su sada u privatnom vlasništvu, napravi prostor za dolazak novih investitore i pogoduje otvaranju proizvodnih pogona.

Otvaranje nove poslovne zone i proširenje postojeće u Ramićima sastavni je dio strategije nove gradske administracije na oživljavanju banjalučke privrede, a pogotovo kad se radi o proizvodnim djelatnostima.

S tim ciljem su gradske vlasti nedavno donijele pravilnik o uslovima i načinu otuđenja nepokretnosti u gradskoj svojini, po kojem investitori sada mogu da zemljište za izgradnju novih pogona dobiju ispod tržišne cijene ili čak besplatno.

Ovu pogodnost mogu iskoristiti investitori koji se obavežu da će zaposliti najmanje 30 novih radnika u periodu od četiri godine.

Izvor: eKapija

POVEZANI ČLANCI

Comments

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

NOVE OBJAVE