spot_img

Beograd: BK grupa gradi ‘Tesla grad’ vrijedan 3 mlrd EUR

Beogradska BK grupa najavila je u četvrtak, 28. jula da bi izgradnja stambeno-poslovnog kompleksa ‘Tesla grad’, vrijednog čak 3 mlrd EUR, mogla uskoro da počne.

tesla_grad_050515_tw1024

Predsjednik Upravnog odbora BK grupe, Dragomir Karić rekao je, predstavljajući projekat ‘Tesla grad’, da trenutno sa predstavnicima Grada Beograda razgovaraju o lokaciji.

– Uglavnom, plan je da ‘Tesla grad’ bude u Beogradu i izgradnja bi počela čim se dobije građevinska i druge potrebne dozvole – rekao je Karić.

Na prezentaciji tog projekta rečeno je da se razmišlja o dvije lokacije – na Novom Beogradu, preko puta ‘Beograda na vodi’ ili iza Ade Ciganlije, na Makišu.

tesla_city_050714_tw1024

‘Tesla grad’ zauzimaće površinu oko dva miliona kvadratnih metara, a na njegovoj izgradnji bi bilo angažovano oko 43.000 radnika i po završetku objekta bi bilo zaposleno oko 18.000 ljudi.

U središtu kompleksa bio bi izgrađen Međunarodni finansijski centar, koji bi budžetu Srbije donosio najmanje 20 mlrd EUR godišnje. Biće to centar za različite vrste aktivnosti, poslovne sastanke i zabavu sa velikim holom i stanicom podzemne željeznice, međunarodnim konferencijskim centrom, radnjama i restoranima, bazenom koji se zimi pretvara u klizalište – koncept sličan Rokfelerovom centru na Mehetnu.

– Cilj je između ostalog da ovim projektima koji treba da se izgrade u narednih 15 godina podržimo građevinsku industriju, pospješimo proizvodnju i izvoz građevinskog materijala. To je šansa da se uposli preko 100.000 ljudi i to neće biti ništa manje vrijedno niti će donositi manje para nego što donosi jedna Železara ili druge velike kompanije u Srbiji – rekao je Dragomir Karić.

eKapija

POVEZANI ČLANCI

Comments

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

NOVE OBJAVE