spot_img

Beton od drveta

Kuće mogu biti izrađene od drveta, kao što su bile u prošlosti – ili betona, kao što se grade danas.  Za gradnju u budućnosti  ovde dvije metode izgradnje se kombinuju. Ove hibridne strukture, koje sadrže i drvene i betonske elemente, postaju sve popularnije u savremenoj arhitekturi.

U kontekstu Nacionalnog programa resursa “Resource Wood”, švicarski istraživači razvili su još radikalniji pristup kombinovanju drveta i betona: oni izrađuju nosivi beton koji se u velikoj mjeri sastoji od drveta. U mnogim mješavinama, zapreminski udio drveta je preko 50 posto.

Drveni proizvodi vezani su cementom već više od stotinu godina. Ipak, prije su se koristili samo za neopterećene konstruktivne dijelove, kao što je izolacija.

Plutajući beton

Istraživački tim je eksperimentirao sa sadržajem i granulacijskim sastavom drveta, kao i raznim aditivima, a zatim je podvrgnuo različite mješavine strogim testovima. Glavna razlika u odnosu na klasični beton je u tome da se sadržaj šljunka i pijeska zamijeni sitnim drvetom. Drugim riječima, piljevina, umjesto sitnog kamenja, miješa se sa cementom. Zahvaljujući visokom sadržaju dreva, novi građevinski materijali pokazuju dobru retardaciju plamena i djeluju kao toplinska izolacija. Težina im je u pola manja od  normalanog betona, a najlakši od njih čak plutaju. Povrh toga, budući da su materijali uglavnom temeljeni na obnovljivim izvorima, nakon demontaže, oni se mogu ponovno koristiti kao izvor topline i električne energije. Sadržaj drveta može se spaliti u spaljivanju otpada, iako za svakodnevnu upotrebu odgovara standardima zaštite od požara.

Početni testovi otpornosti na pritisak 1: 1 pokazuju da je novi beton na bazi drveta pogodan i za ploče i zidne elemente te može pružiti nosive funkcije u konstrukciji. Postupak je također pogodan za montažne jedinice. Naučnici žele saznati koji je drvobetonski kompozit najbolji i kako se može proizvesti učinkovito.

Potrajat će i do nekoliko godina prije nego što vidimo prve zgrade u kojima lagani beton koji sadrži drvo igra integralnu ulogu u izgradnji. Nivo znanja potreban za široku primjenu je još uvijek previše ograničen.

m-Kvadrat

POVEZANI ČLANCI

Comments

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

NOVE OBJAVE