BIG SEE nagrada za projekat Half House

AUTORI: Projekt V Arhitektura (Vernes Čaušević i Lucy Dinnen)
NAZIV PROJEKTA: HALF HOUSE (Prva Faza)
LOKACIJA: Sarajevo, BiH
TIPOLOGIJA: Enterijer (prva faza)
GODINA: 2019
POVRŠINA: 90m2
STATUs: IZGRAĐENO
WEB: www.projectv-arch.com
KONTAKT: info@projectv-arch.com
saradnici: Projekt Menadžment, Nadzor i Menadžment Izgradnje; Vernes Čaušević (Projekt V Arhitektura) , Generalni Izvođač; Nivelir; Inženjeri Konstrukcija/Statike; T&E Inženjering, Staklena Fasada i Vanjska Stolarija; Hano; Stolar; Mahir Šehić;

Smješten u običnom ‘neplaniranom naselju’ u Sarajevu, projekat “Half House” (“Pola Kuće”) je nova dogradnja garsonjere na tipičnu bosansku porodičnu kuću i adaptacija prizemlja stana, za korisnika invalidskih kolica i njegovu suprugu.

Dogradnja nove garsonjere je nova tipologija za to područje: nešto je između samostalne garsonjere, prostora za porodično okupljanje i seoske ‘vikendice’.

Postojeća porodična kuća sagrađena je početkom 1980-ih i rekonstruirana je kroz niz “ad hoc“ intervencija i proširenja nakon rata. Ove obnove su proizvele ograničen prostor za: život, kretanje u invalidskim kolicima i ugostiteljstvo velike porodice.

Half House reagira na nepovezan, zbunjujući poslijeratni karakter okolnog naselja i postojeće porodične kuće, sa jednostavnom, elementarnom i minimalističkom arhitekturom koja unosi arhitektonski red u izgrađeno okruženje.

Ova prva završena faza projekta uključuje novu dogradnju garsonjere koja može djelovati kao zasebna jedinica, i uključuje veliki trpezarijski prostor i dnevni boravak otvorenog plana; natkrivenu terasu sa roštiljem; WC s tušem; i gornju galeriju sa odličnim pogledom za odmor, čitanje i spavanje.

Oblik nove dogradnje je krov s jednim nagibom, koji nose dva duga bočna zida stvarajuči dugački središnji prostor otvorenog plana koji daje osjećaj velikodušnosti. Staklena klizna vrata se otvaraju punom širinom prostora i sakrivaju se u bočne džepove, sa time se otvara cijeli prostor, produžuje se dnevni boravak na terasu i tokom ljeta se stvara osjećaj velikog natkrivenog prostora na otvorenom.

Ključna arhitektonska karakteristika projekta su duboki bočni zidovi obloženi panelima od prirodnog hrastovog furnira, koji se protežu cijelom visinom i dužinom trpezarijskog prostora, dnevnog boravka i terase s obe bočne strane prostora. Zidovi su tretirani poput unutarnje fasade, s pažljivo dizajniranim otvorima za smještaj prozora, prolaza, sjedišta, polica za knjige, ormarića za ostavu, rasvjete i prostora za budući lift do galerije. Zidovi transformišu prostor tokom upotrebe.

Veliki otvor u istočnom drvenom zidu, ispod galerije, djeluje kao prelazni prostor; kao prag između starog i novog, koji povezuje novu garsonjeru sa postojećom kuhinjom koja se adaptira u drugoj fazi projekta.

Unutarnji hrastovi zidovi uvode prirodu u prostor, referirajući se na dramatične i opsežne BiH šume. Zidovi također referenciraju drvene elemente tradicionalne bosanske gradske kuće: „Musandera“; linija dubokih ugradbeni plakara koji se obično nalaze duž cijele dužine zida kroz koji se prolazi na ulazu u sobu. I ako je u enterijeru, galerija sa drvenom ogradom takođe pominje drvene verande „Divanhana“ i „Kemarija“ – prelazne prostore između unutrašnjeg i vanjskog prostora sa koje se nadgleda dvorište i grad.

Galerija, s ugradbenim policama za knjige je miran prostor odvojen od ostatka kuće koji omogućava razmišljanje, čitanje, jogu i igraonu. Ovaj prostor se može koristiti i za spavanje, sa susjednim ugrađenim ormarima za odlaganje madraca.

Druga faza projekta počela je 2020. godine i uključuje cjelovitu unutrašnju adaptaciju postojećeg stana u prizemlju, eksterijer i novu fasadu za dogradnju i cijelu postojeću kuću.

print