spot_img

Biljana Novaković: Ljepota je u detaljima

„Energija koja se stvori je jedan od najvažnijih faktora za samo projektovanje kao i za realizaciju istog. U mom poslu, meni lično je bitan stručni tim koji okružuje arhitektu, podrška i razumijevanje samog investitora, ali i podrška i strpljenje porodice koja je vrlo često zbog prirode mog posla stavljena u drugi plan.“

Intervju: Biljana Novaković, arhitektica

Biljana Novaković, arhitekta i dizajner enterijera iz Banja Luke. Nakon završene srednje građevinske škole, upisuje Arhitektonsko-Geodetsko-Građevinski fakultet, smjer arhitektura. Za vrijeme studija, iskustvo je obogatila u salonu namještaja, te građevinskoj firmi, a nakon završetka studija, svoje znanje je stjecala u CasaBianci, salonu kućne dekoracije i namještaja, a trenutno radi za građevinsku kompaniju Green Construction. Biljana se ovim poslom aktivno bavi već deset godina. Iskustvo u struci je počela stjecati još tokom studija, a kroz posao se specijalizovala za arhitekturu unutrašnjih prostora. Za časopis m-Kvadrat govori o svojim počecima, ljubavi prema arhitekturi, najdražim realizacijama, trenutnim trendovima u enterijeru, te budućim angažmanima.

Za početak, možete li nam reći nešto više o sebi?

Moje ime je Biljana Novaković. Živim i radim u Banjoj Luci. Arhitekta sam po zanimanju i poslovima koji se bave arhitekturom bavim se više od deset godina.

Završila sam opšti smjer, a za sebe volim da kažem da sam se kroz posao specijalizovala za arhitekturu unutrašnjih prostora odnosno za uređenje enterijera.

Ljubav prema ovoj profesija rodila se jos u osnovnoj školi kada je nastavnica tehničkog obrazovanja okupila nas nekoliko učenika i osnovala građevinsku sekciju gdje smo vrijedno radili, maštali i stvarali. Radovali smo se svakom malom „Inostu“ (Dječijem sajmu inovacija) na kojem smo predstavljali svoje radove. Već tad sam osjetila sve čari koje ova profesija nudi, sve izazove, razmišljanja, širine i mogućnosti.

Nakon završene osnovne škole, upisala sam srednju građevinsku školu, smjer Visokogradnja, a po završetku srednjeg obrazovanja i fakultet Arhitektonsko-geodetsko-građevinski, smjer arhitektura.

Koliko je obrazovanje imalo utjecaja na vaš današnji uspjeh?

Smatram da je obrazovanje osnova bez koje se ne može i u mom slučaju imalo je veliki uticaj na današnje rezultate u poslu. Srednja građevinska škola ostavila je jak pečat kada su u pitanju konstruktivni sistemi, statika i matematika, a to su predmeti bez kojih je danas nemoguće postaviti ozbiljan i primjenjiv projekt.

Možete li nam reći nešto više o vašoj praksi i načinu rada?

U praksi, naročito kada se radi o privatnim projektima način rada je vrlo jednostavan.

Moje osnovno pravilo jeste da prije samog početka projektovanja saslušam želje klijenta, te ukoliko su te želje ostvarive, realne i ukoliko se uskladi moja vizija i klijentova, započinjemo saradnju.

Ideja mi je uvijek ista, prilagoditi prostor koji je tema projekta, potrebama i željama klijenta, tj. investitora na način da se sve pretvori u jedan skladno dizajniran i stručan koncept. Prilikom razrade projekta obavezno posvećujem mnogo pažnje detaljima.

U ovom poslu, svaki pojedinačan komad namještaja je bitan, ali samo pravilnim kombinovanjem sa ostalim elementima dobijamo jedan cjeloviti  projekt.

Ako ne postignemo njegovo uklapanje u prostor i ne ostvarimo sklad sa okolinom, promašili smo koncept, osim u slučajevima kada želimo da postavimo skulpturu i da istaknemo posebnu poruku ili da damo na značaju određenoj klijentovoj želji.

Nakon velikog broja izvedenih projekata, pokazalo se da su najbolji izbor materijali koji su opipljivi i koji se mogu međusobno uporediti i složiti. Da biste bolje razumjeli ovaj način rada, uzet ćemo za primjer da teksture, recimo namještaja i tonovi prostorije ne idu u realizaciju  dok ne prođu reviziju u vidu kolažnog pristupa. To su nijanse koje čine razliku, a to je savršen sklad prostora.

Koliko je iskustvo u ovom poslu bitno?

Po meni najbitnija stvar kod dizajna i arhitekture, a ujedino i najteža u našoj profesiji je kako ostvariti balans između struke i želja i potreba investitora.

Iskustvo je veoma bitno i smatram da bi svaki mladi arhitekta trebao provesti prve 2-3 godine samo na terenu i u realnom sektoru.

Mnogo je jednostavnije projektovati i dizajnirati kada unaprijed znate na koji način i sa kojim materijalima je to izvedivo.

U izgradnji i projektovanju stanova je naročito bitna praksa i to je najbolje da se stekne kroz enterijere jer u enterijeru svi problemi i nedostaci dolaze do izražaja. Sve mjere koje su pogrešne i o kojima se nije vodilo računa u projektovanju i u izvođenju, postaju vidljive i vrlo često teško popravljive kada dođe do izrade namještaja Ili oblaganja površina zidova, podova, plafona.

Koja vam je najdraža vlastita realizacija? Zašto?

Imam mnogo dragih realizacija, teško je izdvojiti samo neke. I sad pamtim detalje u mnogim stanovima, jasno se sjećam rasporeda namještaja u kancelarijama i drugim poslovnim prostorima ili nijanse štofova odabrane za sećije u ugostiteljskim objektima, vrste podnih obloga u hotelima…

Izdvojila bih lounge bar Agape koji je specifičan po tome što se nalazi u sklopu tržnog centra „Boska“. Ovaj projekat je meni lično poseban, jer se izvodio kada sam uveliko bila u drugom stanju, a naravno i zato što je izazvao mnogo pozitivnih kritika, kako sam enterijer lokala tako i njegov sastavni dio-ljetna bašta.  Ovdje naglašavam da je takav rezultat proizašao iz savršene komunikacije i razumijevanje od strane klijenta odnosno investitora.

Još jedan zanimljiv projekt je etno selo „Kumovi Konaci“, koje je smo kompletno pravili od drveta i kamena. Zanimljiv i drugačiji, zamisljen da oživi zaseok na Manjači i da vrati staro ruho u uveliko modernizovan svijet današnjice.  Cijela ideja je potekla od pronalaska drvene kuće stare preko 100 godina, koju smo prebacili na novu lokaciju a zatim očuvali njen duh i smisao, modernom i sveobuhvatnom restauracijom.

Razdvojili smo je do pojedinačnih letvi i nanovo sastavljali zadržavajući vanjske gabarite ali mijenjajući neke druge mjere koje smo prilagodili trenutnom načinu života. Jedno zaista posebno iskustvo pogotovo ako uzmete u obzir da  je koncept  započeo kao privatna priča, to jest kao privatna vikendica, a u svojoj konačnici je nastalo pravo malo etno selo i jedno novo  turističko odredište na domak Banja Luke.

Možete li nam reći koji su trenutni trendovi u uređenju enterijera?

Vintage stil je nešto što se vraća u enterijere svakako, najviše u detaljima. Jedna stolica u trpezariji iz bakine kuće, stara redizajnirana fotelja ili stari ram na zidu, detalji su koji nas vraćaju u prošlost. Zatim plava indigo boja na pojedinačnim zidovima, cvjetne tapete, retro kuhinje sa tamnim česmama i sudoperama neki su od trendova u uređenju 2020. godine. Moja preporuka je da slobodno gledate ideje na internetu, pratite ono što je moderno i ono što tržište nudi, ali da uvijek imate svoj jedinstveni stil, jer samo u prostoru koji je prilagođen vašim očima, vi ćete imati ugodan i zdrav boravak.

Na čemu trenutno radite? Možete li odjednom biti skoncentrisani na nekoliko projekata?

Trenutno sam angažovana na više projekata koji su u raznim fazama realizacije, a u mom trenutnom portfoliju se nalaze projekti od uređenja privatnih stanova do renoviranja i projektovanja hotela na obali mora.

Rad na više projekata koliko god da je težak i zahtjeva mnogo vremena i koncentracije, sa druge strane svaki projekt ponaosob pojednostavljuje. Ideje guraju jedna drugu, nadovezuju se, … Svaki projekt posebno stvara jednu novu inspiraciju i daje volju za daljnjim radom.

Energija koja se stvori je jedan od najvažnijih faktora za samo projektovanje kao i za realizaciju istog. U mom poslu, meni lično je bitan stručni tim koji okružuje arhitektu, podrška i razumijevanje samog investitora, ali i podrška i strpljenje porodice koja je vrlo često zbog prirode mog posla stavljena u drugi plan.

Možete li za čitaoce m-Kvadrata otkriti Vaše buduće angažmane i projekte?

Od budućih projekata, izdvojila bih saradnju sa kolegama iz biroa “ZDL arhitekti” iz Rijeke, sa kojima sarađujem na izgradnji i realizaciji stambeno poslovnog kompleksa „Carmen Residence“ u Opatiji, kao i na projektovanju više hotelsko-poslovno-stambenih kompleksa u Istri.

Također sam angažovana i na nekoliko projekata u Beču, gdje su moji zadaci da osmislim i uklopim novi objekat ili nadogradnju postojećeg objekta u postojeće okruženje urbanog Beča, kao i da zatim osmislim udoban ambijent za budeće stanare.

 

 

Popularno

Copyright- 2021 | m-Kvadrat Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.