spot_img

Bioenergy point ulaže 9 mil EUR u pogone u Boljevcu – Drakulić gradi novu fabriku peleta i bioelektranu

biomasa_141114Uz već postojeću fabriku za proizvodnju peleta u Boljevcu, kompanija Bioenergy point započela je izgradnju još jednog takvog pogona, vrijednog oko 2 mil EUR, ali i termoelektrane na biomasu, što je investicija “teška” dodatnih 7 mil EUR.
– Plan nam je da proizvodnju sa sadašnjih 60.000 povećamo na 80.000 tona godišnje – kaže za Novosti Zoran Drakulić, suvlasnik Bioenergy point-a.

– Na taj način naša fabrika u Boljevcu biće najveća te vrste na Balkanu. Uporedo počinju i izgradnja termoelektrane na biomasu, vredne 7 mil EUR. Zahvaljujući tom postrojenju dobićemo objekat za proizvodnju struje snage 2,4 megavata. Tako ćemo objediniti kompletnu proizvodnju peleta, uz značajno smanjenje troškova proizvodnje.

Drakulić naglašava da je Bioenergy point, koji je pre 10 godina otvorio fabriku u Boljevcu, nekada 90% proizvodnje izvozio.

– Danas, međutim, čak 70% proizvodnje plasiramo na domaće tržište, dok ostatak izvozimo. Stvar je u tome da se ljudi sve više odlučuju da skupe energente zamijene jeftinijim i efikasnijim od fosilnih goriva, kao što je pelet, koji se dobija iz obnovljivih izvora energije – objašnjava Drakulić.

ekapija.com

POVEZANI ČLANCI

Comments

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

NOVE OBJAVE