spot_img

BIS-TIP – Tradicija, moderna rješenja i dizajn

BIS-TIP je arhitektonski studio osnovan 1990. Danas, sa skoro 30 godina radnog iskustva i preko 300 realizovanih projekata, BIS-TIP je među vodećim arhitektonskim praksama u Sarajevu.

S brojnim aktivnim projektima za koje je zadužen multifunkcionalnim tim stručnjaka iz oblasti arhitekture, građevinarstva, urbanizma, pejzažne arhitekture i dizajna enterijera. Bis-Tip praksu prije svega reflektuje snažan tim koji ima bogatu mješavinu kako mladih tako i iskusnih stručnih i kreativnih inžinjera koji međusobno djeluju. Polazna tačka našeg kreativnog procesa jeste razumijevanje potreba klijenta i načina na koji će prostor biti korišten. Mi biramo arhitektonski pristup koji pažljivo vodi računa o lokaciji i kulturi često kombinujući najmodernije svjetske trendove sa tradicijom, kako našom, bosanskom, tako i drevnom feng shui vještinom uređenja prostora i življenja u skladu s okruženjem. Kvalitet svjetla, izbor materijala, primjena boja i odabir enterijerskih komada su usklađeni kao dio veće sheme gdje je svaki pojedinačni element uključen u isti proces ispitivanja i usavršavanja kao i sam objekat.

Svaki tip objekta pri projektovanju pretstavlja poseban izazov. Međutim, projektovanje individualnih stambenih objekata uvijek pretstavlja posebno uživanje, jer pored svih klasičnih uslova koje treba da ispunimo kao što su lokacijski, normativni ili konstruktivni, glavni fokus uvijek mora biti cijela porodica i dinamika njenih članova jer razumijevajući sve njihove potrebe kreiramo ne samo životni prostor nego njihovo utočište gdje svaki pojedinac unosi svoj karakter u oblikovanje prostora.

Vila Sjekose

Objekat se nalazi u Čapljini, u naselju Sjekose, a projektovan je kao kuća za odmor, sa svim potrebnim sadržajima za duži boravak višečlane porodice. Bruto površina objekta je 250m2, a funkcionalno je podijeljen na prizemlje i potkrovlje. U prizemlju dominira dnevni boravak sa trpezarijom, otvorenom kuhinjom i direktnom vezom s dvorištem. Iz dnevnog bravka se zavojitim stepeništem penje na potkrovlje objekta gdje se preko galerije pristupa u tri spavaće sobe i kupatilo, te na balkon na sjevernoj strani iznad ulaza u objekat s kojeg se pruža pogled prema naselju. Cijeli koncept i objekta je zamišljen kao moderna hercegovačka kuća, elegantna i skladna, sa kosim dvovodnim krovom i aplikacijama kamena na fasadi povezujući moderno sa elementima tradicionalne gradnje hercegovačkog područja.

Vila Alifakovac

Objekat se nalazi u Opštini Stari grad, u naselju Alifakovac, prostire se na 3 etaže sa ukupnom bruto površinom od 500m2. Zbog specifičnosti lokacije trebalo je ispoštovati proporciju i geometriju tradicionalne bosanske kuće, a imali smo sreću da je to bio jedan od primarnih investitorovih zahtjeva. Tako smo dobili objekat koji je avlijom zatvoren prema ulici dok se otvara prema unutrašnjem dvorištu. Otvori i drvene aplikacije na fasadi takođe prate tradicionalnu obradu tako da smo dobili novi objekat koji se idealno uklopio u okruženje bez narušavanja ambijentalne vrijednosti naselja.

Iako je tradicionalni dizajn objekta u prvom planu, iskoristivost i buduće korištenje samih prostorija, energetska efikasnost, kao i planiranje potreba modernog čovjeka su obuhvaćene cjelokupnom analizom lokacije i objekta.

Vila Poljine

Objekat se nalazi u naselju Poljine iznad Sarajeva, a projektovan je kao ekskluzivna vila od 1000m2 na tri etaže koja prati teren u nagibu s panoramskim bazenom i prekrasnim vizurama prema dolini grada Sarajevo. Organizaciono u objektu se kroz tri etaže provlače četiri različite zone za dnevni boravak  druženje zajedno sa tri kuhinjska prostora, dok su na zadnjem spratu smještene 4 spavaće sobe sa zasebnim kupatila i garderoberima gdje svaka soba ima izlaz na terasu s pogledom prema gradu. U suterenu se nalazi gostinjska soba, BBQ prostor i teretana sa saunom koja je povezana sa otvorenim panoramskim bazenom.

Oblikovni koncept objekta se zasniva na principima savremene arhitekture sa funkcionalnim rješenjem i materijalima karakterističnim za naše klimateske uslove, ali koji u cijelosti ispunjavaju sve estetske zahtjeve svjetskih arhitektonskih trendova današnjice.

 

Bis-Tip d.o.o. Sarajevo
Gabriele Moreno Locatelli 25, 71000 Sarajevo
E-mail: info@bistip.ba
telefon : 033 216792
www.bistip.ba

POVEZANI ČLANCI

Comments

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

NOVE OBJAVE