spot_img

Bolja energetska efikasnost u više javnih objekata – Vlada HNK ulaže 9 mil KM do 2018.

Nevenko Herceg, premijer Vlade HNK i Josip Martić, federalni ministar prostornog uređenja potpisali su jučer Sporazum o razumijevanju u okviru projekta “Energetska efikasnost u BiH”.
ee
– Potpisivanjem Sporazuma napravili smo ključni korak ka obnovi i utopljavanju naših javnih objekata, i to škola: Srednje građevinske i IV osnovne škole Mostar u Mostaru, O.Š. fra Didaka Buntića u Čitluku, Srednje škole u Konjicu, Srednje škole u Čapljini, O.Š. Crnići kao i Doma zdravlja u Jablanici. Ovim projektom planirana je promjena otvora, postavljanje termo-fasada, sanacija krovova i podova, te, po potrebi, izmjena sistema grijanja i rasvjete. Vlada će, iako su objekti u vlasništvu jedinica lokalne samouprave, u ovoj i narednoj godini izdvojiti 9 mil KM koja će biti osigurana kreditom Svjetske banke po najpovoljnijim tržišnim uslovima. Ovaj projekat, osim iznimnog značaja za ustanove koje će biti obnovljene, predstavlja odličnu priliku za razvoj i angažovanje domaće građevinske operative – rekao je premijer Herceg.

– Projekt “Energetska efikasnost u BiH” najveći je projekat iz oblasti energetske efikasnosti s ukupnom vrijednošću od oko 30 mil KM za Federaciju BiH. Projektom je predviđeno da Implementacijska jedinica projekta izvrši pripremne radnje i osigura obavljanje građevinskih radova na preko 50 javnih objekata iz oblasti zdravstva i obrazovanja. Analize i iskustva pokazale su da su ovakvi projekti više nego isplativi i da je period povrata investiranja uglavnom do 8 godina – istakao je ministar Martić.

Premijer Herceg i ministar Martić naglasili su kako će obavljanje građevinskih radova na objektima u HNK poboljšati uslove boravka djece u školama i pacijenata u zdravstvenim ustanovama, doprinijeti uštedama u troškovima za energiju od oko 750.000 KM godišnje, zaštiti okoline te vizualnom izgledu sredine u kojoj su smješteni.

energetika.ba

POVEZANI ČLANCI

Comments

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

NOVE OBJAVE