Britanija se okreće reverzibilnim hidroelektranama

hidroelektrana-8

Britanska elektroprivreda Scottish Power planira udvostručiti snagu svoje reverzibilne hidroelektrane, kako bi skladištila više energije s obzirom na sve više vjetroelektrana u energetskom miksu i na mreži.

Scottish Power planira dodati 400 MW snage izgradnjom nove brane ispred postojeće u RHE Cruachan u Škotskoj, koja pumpa vodu 400 metara uzvodno tokom noći kada je struja jeftina zbog viška energije koju stvaraju vjetroelektrane.

Energija se zatim proizvodi tokom dana kada su cijene više.

U Scottish Poweru kažu da im je novi trošak izgradnje brane od 300 do 400 miliona funti teško podnijeti, osim ako dobiju garantiranu cijenu proizvodnje od države, a zauzvrat su spremni svoj profit držati u razumnim granicama.

S obzirom na to da država razumije poteškoće s balansiranjem obnovljivaca postoje velike šanse da se projekt i realizira.

Scottish Power računa da njihova RHE daje dovoljno energije kao sedam miliona baterija za električna vozila, a RHE Cruachan druga je najveća reverzibilna elektrana u toj zemlji.

U stanju je kontinuirano raditi 14,5 sati a sada se koristi za „peglanje“ vršne potrošnje, jer je u stanju ući na mrežu punom snagom za manje od jedne minute, javlja BBC.

Izvor: energetika.ba

POVEZANI ČLANCI

Comments

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

NOVE OBJAVE