spot_img

Buća Potok: Nove sanitarne plohe za odlaganje otpada

Na Gradskoj deponiji u Buča Potoku izvode se radovi na izgradnji sanitarnih ploha za odlaganje komunalnog otpada, čime će u značajnoj mjeri biti poboljšani uslovi odlaganja otpada, ali i uslovi življenja stanovnika okolnih naselja, koji se godinama suočavaju sa neugodnim mirisom.

deponija

Sa direktorom Kantonalnog javnog preduzeća “Rad” Selimom Babićem deponiju je obišla Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo, a u obilasku su bili i direktor Fonda za zaštitu okoliša FBiH Fuad Čibukčić i pomoćnik načelnika Općine Novi Grad za civilnu zaštitu Fahrudin Kazazić.

Ovom prilikom direktor Babić je kazao da se radovi izvode na površini od 15.000 kvadratnih metara prostora, te da su u toku građevinski radovi na izgradnji novih odlagališnih ploha, kao i proširenje hale za recikliranje otpada, a očekuje se i isporuka nove kamionske vage.

“Dio aktivnosti već je završen, instalirana je nova presa za baliranje odvojeno sakupljenog otpada. Pokušaćemo sa Fondom za zaštitu okoliša i Federalnim ministarstvom za okoliš uraditi neke iskorake za poboljšanje rada postrojenja za tretman procjednih voda”, kazao je Babić. Za naredni period najavio je ekološki koristan projekat, pravljenja plastenika koji će koristiti toplotnu energiju od postrojenja koja rade i sagorjevaju gas i koja se na taj način oslobađaju toplotne energije, a koristila bi stakleničkoj proizvodnji cvijeća ili nekog drugog sadnog materijala.

Ministrica Đapo je istakla da je jedan od ciljeva današnje posjete da se izvrši nadzor svih sredstava koje je deponija do sada dobila, ali i da se vidi kako riješiti određene probleme sa kojima se deponija suočava.

Jedan od njih su procjedne vode. Kazala je da će pokušati da nađe najbolju mogućnost kako i na koji način da se riješi ovaj problem da bi se dobila čista voda na deponiji. Jedna od mogućnosti je izgradnja cijevi do Butila, gdje bi se voda prečišćavala i puštala u Bosnu.

“Sa razdvajanjem otpada, prodajom papira, kao i ambalaže i ambalažnog otpada može se produžiti vijek deponije za nekih 10 do 15 godina. Drago mi je da su počeli sa recikliranjem ovog smeća, i da investicije idu u pravom smjeru”, kazala je Đapo.

Jedna od ideja direktora Fonda jeste da se smanje troškovi postrojenja koje je tu, a koji iznose oko 150 hiljada konvertibilnih maraka godišnje, jer za taj novac, kako je kazao, uz određenu investiciju Fonda, Kantona i drugih zainteresovanih strana, mogao bi se provesti jedan kolektor koji bi se direktno nakačio na postrojenje Butila.

“Fond u svom opisu poslovanja je uzeo za prioritet saniranje ključnih problema kada je u pitanju zaštita životne sredine građana Federacije BiH. Jako smo zainteresirani da napravimo modernu deponiju koja može odgovoriti ekološkim zahtjevima Evropske unije”, istakao je Čibukčić.

akta.ba

POVEZANI ČLANCI

Comments

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

NOVE OBJAVE