Naslovnica Home Čeka se odabir kompanije koje će raditi izvedbeni projekat Biblioteke

Čeka se odabir kompanije koje će raditi izvedbeni projekat Biblioteke

Univerzitet u Sarajevu će prvi put u svojoj historiji dobiti pravu univerzitetsku biblioteku. Ovo će biti omogućeno grantom Saudijskog fonda za razvoj u iznosu od 22 miliona dolara koji je namijenjen upravo za izgradnju i opremanje ove biblioteke, a koji je postao operativan današnjim potpisivanjem memoranduma u Sarajevu.

Biblioteka1

Muharem Avdispahić, rektor ovog Univerziteta, kaže da je ovo veliki trenutak za njih, te da oni u tehničkom smislu već od 2013. uradili sve što je do njih da budu spremni za ovaj trenutak. Za projekat koji će se graditi u kampusu Univerziteta već imaju urbanističku dozvolu, projekat rušenja objekta koji treba ukloniti sa tog mjesta i ostale tehničke stvari.

Kaže da je već raspisan međunarodni tender za odabir kompanije ili konzorcija koji će uraditi izvedbeni projekat biblioteke. Komisija je već izradila evaluaciju tehničkih ponuda i poslala izvještaj donatoru i on je na ocjeni. Kada dobiju saglasnost od Saudijskog fonda za razvoj, navodi Avdispahić, pristupit će drugoj fazi, a to je otvaranju finansijskih ponuda od onih firmi koje su se kvalifikovale. Navodi da je praksa takva da se u svakom koraku treba dobiti saglasnost donatora tj. Saudijskog fonda za razvoj. Nakon navedenog pristupit će pregovaračkom postupku sa odabranom firmom koja će imati rok od šest mjeseci da uradi izvedbeni projekat.

Ovih dana planiraju raspisati i međunarodni tender za odabir konsultanta koji će vršiti reviziju projekta i nadzor nad izgradnjom.

Napominje da novac od donatora neće biti uplaćen Univerzitetu nego odabranim izvođačima radova po fazama kako projekat bude urađen. Univerzitet je prema ovom ugovoru izvršna agencija u smislu da obavještavaju Fonda koji dio posla je urađen i ukoliko su saglasni sa tom dokumentacijom izvršavaju plaćanje te faze izvođaču.

Jedan od uslova u sporazumu je i učešće kantona. Ono je vezano za ove vrste troškova koji nisu obuhvaćene ovim grantom.

Kanton Sarajevo se obavezao da će za ovaj projekat osigurati 6,1 miliona eura u roku od tri godine. U 2016. je u budžetu za ovaj projekat predviđeno oko 1,5 miliona KM.

Avdispahić napominje da je njihov dosadašnji bibliotečki fond rasut po fakultetima i njihovim odsjecima te da će ovo biti biblioteka kakve imaju univerziteti u razvijenim zemljama kako po izgledu i po stepenu opremljenosti tako i multuimedijalnim sadržajima.

Što se izgradnje Kampusa odnosno budućeg grada nauke i umjetnosti Avdispahić napominje da imaju urađen izvedbeni projekat za Muzičku akademiju kojim je predviđena i mala koncertna dvorana koja je dovoljna za potrebe Sarajeva u današnjim okolnostima.

“Kada nađemo investora za ovaj projekat ovim ćemo riješiti i važno pitanje restitucije jer će onda Muzička akademija preći iz prostora koji sada koristi i taj prostor će biti vraćen Katoličkoj crkvi gdje će onda biti smješten katolički Bogoslovni fakultet koji je također dio našeg Univerziteta”, kaže Avdispahić.

Osim ovog projekta imaju i urađen izvedbeni projekat koji je izvorno bio za Poljoprivredno-prehrambeni fakultet, ali budući da je bio dimenzioniran na 22 hiljade kvadrata preprojektovan tako da u njemu budu Poljoprivredni, Farmaceutski i Institut za genetičko inžinjerstvo i biotehnologiju. Ovo su oblasti kojima se otvaraju mogućnsti da sada kada su se otvorile europske perspektive za BiH potražimo i na toj strani odgovorajuće strukturne fondove koji bi mogli poduprijeti izgradnju ovog grada, ističe Avdispahić.

 

akta.ba

Novosti

Pregradni zidovi

0
Pregradni zidovi su vertikalni razdjelnici koji se koriste za razdvajanje unutrašnjih prostora zgrade u prostorije i područja za cirkulaciju poput hodnika. Ovisno o korištenom...

Panel fasade: StoVentec Glas

Koje se skele koriste u građevini

Related News

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime