Centar za nove tehnologije i poduzetništvo ”Trokut”

U unutrašnjosti građevine dominira vidljivi armirani beton sa rebrastom stropnom pločom, a izvana bijela metalna fasada.

Autori: Arhitektonski biro Prostor d.o.o.

Projektni tim: Nastja Alfier, Iva Petković Pavić, Marija Rupa, Marijana Sodar

Saradnici:

arhitektura: Bruna Alfier, Valentina Nemet, Roberta Škugor;

konstrukcija: Marko Maglov, Aner Kajan (GRAĐEVINSKI PROJEKT d.o.o.);

elektroinstalacije: Živko Škevin, Josip Badžim (Elektromix d.o.o.);

strojarske instalacije: Dario Hrastović (HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o.);

geodetski projekat: Ivica Hobar (GEODETSKA MJERENJA d.o.o.);

3D vizualizacije: Danko Modrić (MODUS d.o.o.)

Fotografije: Neven Petrović, Valerio Baranović

Investitor: Grad Šibenik

Izvođač: M-P-Beton d.o.o., Solin

Godina početka projektiranja: 2016.

Godina dovršetka projektiranja: 2017.

Godina početka gradnje: 2018.

Godina dovršetka gradnje: 2020.

Površina obuhvata: 7672 m2

Ukupna tlocrtna površina: 2.017,85 m2

Program / vrsta: Poslovanje

Lokacija: Ulica Velimira Škorpika 7, Šibenik

Centar Trokut osmišljen je prema savremenim principima organizacije uredskog prostora koji se temelje na upoznavanju, druženju i saradnji različitih korisnika.

Objekt je smješten na jugoistočnom rubu grada, na parceli u padu između dvije ulice. Lokacija s koje se pruža pogled na groblje s južne strane i okolno zelenilo, s tek u pojedinim mjestima zanimljivijim vizurama na more i grad, nametnula je koncept građevine okrenute prema sebi, ali ne i hermetički zatvorene.

Oblikovno, građevina se sastoji od tri osnovna elementa: proširene komunikacije u sredini, ukopane betonske baze servisnog dijela i konzolnog lebdećeg volumena masivne betonske konstrukcije koji je vizualno olakšan prozračnom fasadom od perforiranog bijelog lima. U unutrašnjosti građevine dominira vidljivi armirani beton sa rebrastom stropnom pločom, a izvana bijela metalna fasada.

Fasada ima višestruku ulogu. Uz zaštitu od sunca, ona vizuelno olakšava betonski volumen, te stvara polutransparentni zaslon prema okolišu. Proširenjem na južnoj strani fasada dobiva dodatnu funkciju balkona  za šetnju i odmor s kojeg se pruža pogled na šibenski arhipelag i stari dio grada. Zaokretnim panelima metalne fasade korisnicima je omogućena kontrola radnog ambijenta.

Proširene komunikacije različitog karaktera u središtu građevine spajaju sjeverni i južni ulaz. Donje vanjsko stepenište ekstenzija je južnog ulaznog trga, dok je unutarnja tribina sa svjetlarnikom mjesto neformalnog rada, interakcije i različitih događanja.

Oko središnje tribine smješteni su različiti tipovi radnih prostora: fleksibilni uz cafe bar i tribinu; fiksni u otvorenom prostoru te zatvoreni uredi. Uvjeti za kvalitetan rad u otvorenom prostoru ostvareni su dodavanjem zvučno izoliranih kabina te ureda za sastanke i stolni tenis. Uz radne prostore u objektu se nalaze popratni sadržaji i prostori za odmor. Dodatna vrijednost za korisnike je „fab lab”, tj. radionica opremljena raznim alatima.

POVEZANI ČLANCI

Comments

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

NOVE OBJAVE