spot_img

Četiri nove tehnologije koje bi svaki biznis trebao uzeti u obzir

Historijski gledano, građevinska industrija sporije je ulagala u nove tehnologije nego bilo koja druga industrija.

3

Građevinska industrija zaista ulaže u nove tehnologije, ali ta ulaganja su sporija nego u bilo kojoj drugoj industriji. Za ovo je, između ostaloga, kriva i recesija koja je iza nas. Tako su istraživanja potvrdila da su ulaganja u nove tehnologije u sklopu građevisnke industrije bila najmanja u toku 2011. godine. Statistički gledano, ona su bila upola manje nego 2008. godine.

Međutim, već 2012.godine, istraživanja su pokazala kako je gotovo 70 % ostvarenih dobitaka u sklopu građevinske industrije samo u SAD-u ostvareno zahvaljujući novim tehnologijama. Ipak, čak i danas, većina građevinskih kompanija se nalazi na samom dnu kada je u pitanju ulaganje u nove tehnologije.

Ulaganje u nove tehnologije je nešto u šta građevinska industrija naprosto mora uroniti – mudro naravno. Ulaganje u alate poput mobilnih uređaja, GPS navigacijskih sistema i softvera koju su bazirani na cloud-u zasigurno će pomoći pri rješavanju organizacionih problema u sklopu bilo koje građevinske kompanije (naprimjer, troškovi ponovnog rada zbog problema u komunikaciji). Uvođenjem novih tehnologija, građevinske kompanije neće samo rješiti probleme komunikacije, one će povečati i produktivnost. Iako su neki alati još uvijek u fazama razvoja ili na ivici da naprave pomak u industriji, u nastavku slijede četiri tehnologije koje bi svaki ozbiljan građevinski biznis trebao uzeti u obzir.

4

Sotver na bazi clouda-a

Građevinski profesionalci vole se oslanjati na bezbroj različitih softver rješenja i tvrdih kopija dokumentacije, privatnih virtualnih mreža (VPN), fax mašina, Excel®, i mail lanaca pri vođenju građevinskih projekata. Ova zastarjela tehnologija koja se još uvijek koristi za upravljanje projektima i komunikaciju učesnika u projektima stvara nered velikom broju građevinskih kompanija. Konstantno reviziranje, dopunjavanje, printanje i podjela dokumentacije na papiru košta novca i vremena te je gotovo nemoguće ostvariti kolaborativnu i efikasnu komunikaciju na ovaj način. Podatci su svugdje i nigdje u isto vrijeme, komunikacije u sklopu timova su otežane i gube se u prevodima, a rokovi za izvršenje projekata jako se često probijaju zbog nedostakta blagovremenih i tačnih informacija. Upravitelji nemaju blagovremeni uvid u projekte i nisu u mogućnosti donijeti vremenski osjetljive odluke. A sve to nas dovodi do gubitaka, kako troškovnih tako i vremenskih. Građevinski softver može drastično povečati efikasnost projekta te smanjiti troškove usavršavanjem i mobiliziranjem projektne dokumentacije te samim time i komunikacije. Građevinski softver je kolaborativno središte građevinskih podataka koje spaja sve članove tima sa informacijama koje su im potrebne i kada su im potrebne. Cjelodnevni pristup projektnim podatcima smanjuje skupe rizike odgađanja čiji je glavni cilj povečanje profita.

3

Mobilni i BYOD

BYOD (Bring Your Own Device), što u prevodu sa engleskog znači „ponesi vlastiti uređaj“, predstavlja rastući trend u građevinskoj industriji u sklopu kojeg građevinski timovi mogu usavršavati operacije i efikasno komunicirati putem svojih mobilnih aplikacija na bazi cloud-a. Sa sve većim brojem aplikacija na bazi cloud-a u građevinskoj industriji, ovaj koncept desktop virtualizacije sve više raste. Mogućnost korištenja mobilne tehnologije pored laptopa i desktop računara u gradnji čini sve, od fotografija do mailova i zakazivanja rokova, mnogo lakšim. Izborom sigurnog, cloud baziranog projekt menadžment softvera za projektni tim najbolji je način osiguravanja da sigurnost i kompatibilnost nikada ne budu kompromitovani.

2

Nosiva tehnologija

Odmah uz pametne telefone danas imamo pametne satove, narukvice, naočale i šta sve ne. Nosiva tehnologija zasigurno može povečati efikasnost i sigurnost. Tehnologija iza nosive tehnologije svoje korjene ima u nastojanju rješavanje proizvodnih, vojnih i industrijskih problema. Danas je ova tehnologija postala toliko pristupačna i pokrenula je pravi val proizvoda namjenjenih pojedincima, ali i kompanijama. Kako ovi proizvodi dolaze na tržište, ljudi sve više pričaju o tome šta bi nosiva tehnologija mogla značiti za građevinsku industriju.

1

Dronovi

Dronovi bi mogli biti iduća vodeća tehnologija u građevinskoj industriji. Uz pomoć dronova obavljanje inspekcija postaje daleko lakše, sigurnije i jeftinije. Kada se koriste  u kombinaciji sa drugim tehnologijama, dronovi mogu stvarati 3D prezentacije prije, tokom i nakon konstrukcije. Dronovi također mogu pratiti aktivnost i potencijalno spriječiti sigurnosne i opasnosne rizike. Zato što su dronovi mobilni, mogu se mogu kretati oko, iznad i u mjestima na koje stacionarna kamera ne može doći i na taj način oni mogu dati i više detaljnu back up dokumentaciju. Trenutno, komercijalno korištenje dronova je u velikom djelu svijeta zabranjeno, međutim postoje izuzetci svakog pravila, pa tako i ovoga. Naime, dozvolu je moguće dobiti, ali se treba ista tražiti za svaki dron i njegovu svrhu ponaosob.

Konačno, količina potrošenih sredstava u cilju ulaganja u nove tehnologije nije toliko bitna koliko je bitno kako i kada se ta sredstva troše ili ulažu. Prelazak sa trošenja na tehnologiju na ulaganje u istu biti će od koristi onoliko koliko budu korisna sama rješenja koja se izaberu. Brza procjena slabih tačaka neke organizacije pomoći će pri sužavanju izbora i identifikaciji pravih alata u koje treba uložiti, a koji će zasigurno povečati produktivnost.

POVEZANI ČLANCI

Comments

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

NOVE OBJAVE