Ciel: Najviši hotel na svijetu

Ciel, najviši hotel na svijetu trenutno je u izgradnji u marini Dubai. Dizajniran od strane arhitektonskog studia NORR, toranj će doseći visinu od 360 metara i u njemu će se nalaziti 1.042 luksuzna apartmana.

Najnoviji dodatak pejzažnoj liniji Dubaija je kula koja se nalazi u samom srcu marine, u neposrednoj blizini najpopularnijih atrakcija poput Marina Walk-a i tržnog i zabavnog kompleksa Marina Mall. Uz jednostavan pristup autocestama i metrou, projekat je dobro povezan s prometnom mrežom grada.

Predviđen da bude otvoren krajem 2023. godine, hotel koji je počeo sa izgradnjom u augustu 2019. godine staklena je konstrukcija, nadahnuta konceptom vertikalnog življenja. U stvari, shema naglašava čistu vertikalnost same kule. Orijentisan na način da maksimizira pogled na centar Dubaija i Burj Khalifu na istoku, Dubai Marinu na jugozapadu i prema Arapskom zaljevu na sjeveru. Namjena je luksuzni ugostiteljski objekat sa krovom na kojem se nalazi bar sa bazenom, restoranom i vidikovcem. Unutrašnjost objekta inspirisana je japanskom filozofijom Wabi-sabija, filozofijom ukorijenjenom u uvažavanje nesavršene i trajne ljepote predmeta u prirodi.

Ciel je dobio nagrade za najbolju internacionalnu arhitekturu hotela, najbolju hotelsku arhitekturu Arabije i najbolju rezidencijalnu visoku arhitekturu Arabije. Ciel je u šestom mjesecu prošle godine primio glavnu nagradu u četiri glavne kategorije na dodjeli nagrada u Dubaiu, Africi i Arabiji za razdoblje 2019. i 20.: Hotelska arhitektura; Nova gradnja i dizajn hotela; Visoki komercijalni razvoj; i Stambena visokogradnja.

print