spot_img

Cigla koja raspršuje toplotu i ujedno hladi zgradu – karakteristike i način postavljanja

Dizajniranje i izgradnja u svrhu udobnosti i kvalitete života fundamentalan je dio arhitektonske proizvodnje, i dok su se uslovi življenja vremenom mijenjali, neki su materijali ostali isti.

Uz cilj istraživanja i korištenja prednosti gline kao sirovog materijala, arhitekte Miguel Nino i Johanna Navarro napravili su studio koji dizajnira i ravija održiva arhitektonska rješenja. Jedan od njihovih najuspješnijih projekata je Bloque Termodisipator BT, keramička opeka dizajnirana s nepravilnim presjekom koji omogućava ventilaciji da prolazi kroz nju, smanjujući količinu toplote koja ulazi u unutrašnjost zgrade. 

Arhitekte su se osvrnule na problem i rješenje, navodeći kako je potreba za stanovanjem širom svijeta u porastu. Dizajniranje i izgradnja u svrhu udobnosti postao je fundamentalni dio arhitektonske proizvodnje, a dok su se uslovi življenja promijenili, neki materijali su ostali isti. 

Tradicionalna cigla od gline bila je početna tačka dizajniranja modela koji bi mogao pružiti nova rješenja za današnje probleme u građevini:

  • Smanjiti neugodnosti zbog vrućine
  • Dati rješenje nedostatka novih sistema održive energije koja je dostupna svima
  • Smanjiti količinu potrebnih materijala i vremena potrebnog 
  • Podržati industriju gline kroz dizajn

Rješenje 

BT je keramička opeka napravljena u svrhu konstrukcije arhitektonskih građevina i fasada, koja se pravi na isti način kao i klasična, uz neke inovacije dizajna. Ima neobičan oblik pravougaonika i trokuta, što je na neki način štiti od sunčeve radijacije i sprječava prolazak toplote. Ovakav dizajn omogućava ventilaciji da prolazi kroz ciglu, brzo raspršujući zarobljenu toplotu i smanjujući količinu toplotne energije koja se emituje u unutrašnjost zgrade. 

Skalirani trougao je pod uglom od 144 stepeni, suprotno od sunčeve radijacije u toku maksimalnog izlaganja sunca. Nepravilni oblik omogućava bezbroj trodimenzinalnih estetskih kompozicija koje ujedno odbijaju i zbuk, smanjujući količinu buke koja ulazi u unutrašnjost. 

Prostor na vrhu napravljen je za malter, zbog čega je nivo maltera skoro isti za svaku ciglu, tim izbjegavajući bacanje materijala i greške pri postavljanju. 

Kvalitete

Klasične cigle koje se koriste za fasade obično su pravougaonog oblika, zbog čega je čitav zid izložen suncu na dugi period. Radijacija koja se upija pretvara se u toplotnu energiju i skuplja se u zidovima, što omogućava toploti da uđe u unutrašnjost. Zbog toga BT cigla radi na sličan princip, ali zbog svog unikatnog izgleda djelimično štiti zid od sunčeve radijacije i prenosa toplotne energije. Šupljine nepravilnog trokuta omogućavaju ventilaciju, brzo raspršujući toplotu i smanjujući temperaturu cigle.  

Površina klasične cigle je ravna, a zidove koje ona gradi prave se okomito tlu, što fasadu pretvara u refraktivnu površinu koja usmjeruju sunčevu radijaciju prema zemlji. Površina BT cigle ima nepravilan trokut, gdje je najduža strana pod uglom od 114 stepeni, ugao koji je licem okrenut sunčevoj radijaciji. Ovaj ugao omogućava UV zrakama da se preusmjere prema gore, umjesto prema dole. 

Na klasičnim ciglama toplota se usmjeruje u jednom smjeru, zbog horizontalne površine, tako igrajući ulogu toplotnog mosta koji brzo prenosi toplotu u unutrašnjost. Horizontalna površina BT cigle zaštićena je serijama manjih šupljina, zbog čega je put kojim prolazi toplota duži, što usporava i smanjuje toplotu koja ulazi unutra. 

Za razliku od nama poznatih cigli, BT cigla ima neobičan oblik tj. prirodnu završnu obradu okarakterisanu tonovima gline, što znači da nema potrebe za klasičnim završnim obradama fasade. To se onda prenosi u smislu smanjenja troškova završnih materijala, posla i vremena, ujedno izbjegavajući kasnije održavanje zbog propadanja od klime i sl. uslova. 

Također, zbog svog unikatnog izgleda BT cigla omogućava razne trodimenzionalne izglede i rasporede, tj. možete je slagati po želji. Mnoge fasade izgrađene od klasičner avne cigle imaju nedovršene zidove zahvaljujući ravne ivice koje izlažu malter i prave otpad, ujedno uništavajući završni izgled. BT ima prostora za malter, i on se na svaku izlijeva podjednako. Sakrivanje maltera različitim postavljanjima i rasporedima također daje izgled koji se uklapa i sva tradicionalna i urbana područja. 

Neobični oblik BT cigle također služi kao barijera za svuk, slamajući kontinuirane zvučne talase i raspršujući količinu reflektovanog zvuka unutar i izvan zgrade. Najmanja strana trokuta ima nagib koji ne dozvoljava nakupljanje vode bez obzira u kojem je položaju cigla. Ako voda uđe u šupljine to će ohladiti ciglu, tako hladeći unutrašnjost. Dimenzije BT cigle su iste kao i kod klasične cigle, zbog čega se klasična i BT cigla mogu kombinovati kod zidanja. 

Proces postavljanja BT cigle je isti kao i s klasičnom ciglom, ali oni koriste distancere za spojeve koji popravljaju položaj cigle i ograničavaju malter s pravougaone strane, tako da trokut bude čist. Ovaj distancer omogućava ujedinjenost prostora između cigli, tako da na nepravilnom trouglu nikada ne bude maltera i da uvijek pravilno funkcioniše.

POVEZANI ČLANCI

Comments

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

NOVE OBJAVE