spot_img

Dizajn detalja: Otvor u stepeništu koji propušta svjetlost

Tim jednog arhitektonskog studia iz Australije je prilikom renoviranja jednog od projekata na kojima rade, odlučio ostaviti otvor u stepeništu kako bi se omogućio nesmetani prolaz svjetla kroz prozor koji se nalazi iza stepeništa.

Uključivši otvor u stepenica, također je oslobođen i pogled na vrt koji se nalazi sa te strane kuće.

Ključni faktor ovog dizajna bio je povezivanje sa unutaršnjim dvorištem. Središte doma otvoreno ej ka suncu, gdje su strateški postavljeni ekološki betonski zidovi i hidraulični grijani podovi donijeli prijeko potrebnu toplinu u hladne zone. Nove tende zasjenile su zimsko sunce, a izolirani prefabrikovani zidni i krovni paneli i prozori s dvostrukim staklima održali su ugodne unutrašnje temperature.

Prekrasni, konzolni detalj na stepeništu dodaje kiparski element uz dvorište, ali ujedno dopušta i prodor jutarnjeg sunca, koje zagrijava ukućane dok se opuštaju na kuhinjskoj klupi.

m-Kvadrat

POVEZANI ČLANCI

Comments

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

NOVE OBJAVE