Dizajn i digitalizacija: Parametričke fasade

Ali Mohammed T. Al-Ghanim Klinika, AGi architects. Foto Nelson Garrido NASLOVNA

Digitalizacija proizvodnih i tehnoloških resursa vezanih za razvoj sve sofisticiranijih alata izravno utječe na savremenu arhitekturu i urbanizam.

Razmišljanje o gradovima i objektima zasnovanim na digitalnoj pretpostavci pruža velike mogućnosti za inovacije u pogledu dizajna, optimizacije resursa i procesa, poboljšanja performansi i nadzora održavanja radova. Već su dostupni mnogi alati, u rasponu od umjetne inteligencije (AI), preko 3D printa, pa sve do različitih uređaja koji mijenjaju paradigme profesije i zahtijevaju novi stav prilikom dizajniranja.

Jedan od najraširenijih resursa koji se danas koristi je ugradnja parametrizacije u fazama dizajna.

Kao što samo ime sugeriše, to je proces koji se organizira na temelju definicije referentnih parametara koji doprinose određivanju modela ili geometrijskog objekta.

Može predstavljati prednost za projekte svih razmjera i programa. Značajan primjer njihove upotrebe odnosi se na stvaranje inovativnih oblika i obrazaca koji arhitekturu projiciraju na jezik budućnosti.

U nastavku slijede neki od primjera svjetskih projekata koji čine skup fasada koje predstavljaju beskonačne mogućnosti koje upotreba parametrizacije predstavlja za dizajn objekta:

print