spot_img

Dizajn penthausa: Arhitektura u oblacima

Kao vlastiti sektor tržišta luksuznih nekretnina, ovi su prostori često rezervisani za najbogatije klijente i investitore. Jedinice na najvišim spratovima, penthausi su odlični projekti kako bi se arhitektura i dizajn interijera doveli do novih visina.

Ideja pentahusa, posebno u dizajnu nebodera, datira iz 1920-ih. Kako su zgrade rasle u visinu, stanovnici su željeli pristup svjetlosti i dobrom pogledu.

U arhitekturi se pojam penthaus koristi za građevinu na krovu stambene zgrade koja nema zajedničke zidove sa drugim stanovima, te korisniku osim soba na raspolaganje pruža i krov sa dodatnim sadržajem. Ove konstrukcije ne zauzimaju cijelu krovnu palubu. Visoke zgrade često imaju penthaus konstrukcije koje se nazivaju mehaničkim penthausima, koji uključuju mehanizme poput opreme liftova.

Dok su evropski dizajneri i arhitekti dugo prepoznavali potencijal stvaranja životnih prostora koji koriste krovove, u američkim gradovima eksploatacija ovih prostora počela je ozbiljno u burnim dvadesetim, kada je uslijedio brzi razvoj luksuznih penthausa.

U nastavku slijedi galerija projekata koji pokazuju kako je penthaus arhitektura vezana za poglede, luksuz i prestiž.

Popularno

Copyright- 2021 | m-Kvadrat Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.