spot_img

Dizajn savjeti: Kako funkcionalno preurediti interijer u prostor za iznajmljivanje

Industrija za iznajmljivanje smještaja postaje sve više i više konkurentna, što znači da je imovina koja se ističe bitna ako želite osigurati dobre recenzije, bolje ocjene i više rezervacija.

Prilikom iznajmljivanja smještaja, dizajn igra ključnu ulogu u uspjehu nekretnine, kuće ili sobe. Primjera radi, radikalni bijeg od bež zidova i bijelih unificiranih hotelskih soba otvorio je čitav svijet mogućnosti za avanturističke turiste.

Kako bismo Vam pomogli u dizajniranju uspješnog prostora za iznajmljivanje, osigurali smo nekoliko ključnih savjeta kako pretočiti svoje nekretnine u profit. Zapamtite, sve je u prvom dojmu. Posjedovanje “dizajnerskog pečata” na kraju će privući ljude koji traže jedinstvena iskustva.

Budimo iskreni, ako nemate panoramski pogled ili odličnu lokaciju za ponuditi gostima – morat ćete se osloniti na dizajn interijera Vašeg sještaja kako biste privukli goste. Što više energije uložite u razmišljanje, planiranje i izvođenje ovog dizajna – to će vaši prihodi biti plodniji.

Odabir dizajna

Ali, prije nego što potrošite cijelu ušteđevinu na perzijske tepihe i antičke lampe, trebate razmotriti kakve goste želite privući i šta će im trebati u Vašem smještaju. Ciljate li na poslovne putnike? Ako je tako – možda će biti potreban minimalistički pristup. Ili možda na mlađe porodice – onda crna pozadina u interijeru definitivno nije dobra opcija. Također morate razmotriti i svoju lokaciju. Ukratko, vaša tema bi trebala imati smisla s okolinom. Naravno, uvijek postoje iznimke od pravila, ali u slučaju da niste iskusni dizajner interijera koji zna šta radi – preporučujemo Vam da se držite nečeg sigurnog.

Inspiracija

Pretvaranje Vašeg smještaja u inspirativni prostor ne mora nužno biti skup i ne mora zahtijevati gore pomenutog dizajnera interijera. U zavisnosti od veličine Vašeg smještaja – može zahtijevati samo kupovinu nekoliko bitnih karakteristika ili stavljanje svježeg sloja boje na nekoliko zidova. Ako imate mali prostor za dekoraciju, razmislite o kupovini nekoliko upečatljivih umjetničkih djela – možda nešto od lokalnog slikara ili neke fotografije uličnih scena iz Vašeg grada koje su lijepo uokvirene, ili čak isprintane na velikim formatima.

Ukoliko ste zaglavili sa idejama – Pinterest je odlično mjesto za pomoć – ukucajte u pretraživač Home Décor i pružit će Vam tonu ideja.

Gdje trošiti novac

Kada je riječ o ulaganju u namještaj za Vaš interijer, postoji mnogo mjesta na kojima možete kupiti jako dobre stvari koje su pristupačne. Npr., prodavnice sa polovnom robom ili čak antikvarnice su veliki izvor inspiracije za stilizaciju jedinstvenih segmenata vašeg interijera pored kojih će se turisti sigurno poželjeti fotografisati – bilo da se radi o neobičnoj starinskoj lampi ili sobnom separatoru u retro-stilu.

Birajte neutralne palete boja

Osim ako ste iznimno uvjereni u svoje vještine uređenja interijera i imate na umu određene određenu skupinu turista koje želite privući, zaboravite na šašave sheme boja – savjetujemo da koristite neutralnu paletu. Ako odlučite prefarbati zidove crvenom bojom, postoji velika šansa da ćete otjerati konzervativnije goste. Držite se sheme boja koja neće vrijeđati nikoga i koja se može osvježiti sa par segmenata- kao što je umjetničko djelo ili tepih.

Važnost podova

Jedna od najvažnijih stvari na koju se trebate fokusirati prilikom dizajna interijera vašeg prostora za iznajmljivanje su podovi. Kupite lijepe pločice za kupatilo. Ispolirajte stare podne daske, ili kupiti neke lijepe tepihe. Gosti pridaju veliku pažnju onome što im je pod nogama kada borave u iznajmljenom smještaju. Neka bude lijepo.

Kratki ključni savjeti

 • Kao što smo naveli na početku, prvi dojam je sve. Ulazna vrata trebaju imati jedinstveni dizajn ili biti svježe ofarbana. Fasade trebaju biti čiste i ugodne za oči. Sakrijte (ili uklonite, ako je moguće) sve komunalne ili odvodne jedinice (cijevi i druge priključke) u blizini ulaznih vrata.

 

 • Uski hodnik nakon ulaska u prostor stvara klaustrofobičnu reakciju, pokušajte sa što otvorenijim tlocrtom.

 

 • Razmislite o gradskoj kulturi i uhvatite njezinu suštinu kroz prostornu arhitekturu i namještaj. Koristite lokalni, autentični materijal proizveden u Vašoj okolini, za namještaj i dekorativne elemente. Istaknite jedinstvene arhitektonske detalje kroz dekor, boje ili pozadine.

 

 • Prilikom projektovanja interijera, potrebno je uzeti u obzir nekoliko faktora: prostor bi trebao biti gostoprimljiv i učinkovito posložen kako bi se na najbolji način iskoristio raspoloživi prostor.

 

 • Uzmite u obzir razmjer s kojim radite. Ako je kuća mala, maksimizirajte područje pomoću manjih, prostorno učinkovitijih jedinica.

 

 • Vertikalni detalji mogu vizuelno uvećati male prostore. Ugradite vertikalne elemente (samostojeća ogledala, separatore prostora) kako biste stvorili iluziju većeg prostora.

 

 • Ugradite uzglavlja s prostorom za odlaganje i police za optimizovano korištenja zidova.

 

 • Razdvajanje prostora sa staklenim vratima je također praktično, jer će podijeliti prostor na dvije funkcionalne prostorije uz zadržavanje optičke iluzije jednog velikog prostora.

 

 • Koristite izdržljive materijale (pamuk, koža i mikrovlakna za namještaj i kvarc za pultove) jer će se svaki predmet u kućanstvu koristiti često i svakodnevno.

 

 • Osiguravanje otvorenog prostora, u vidu terase ili balkona dodana je vrijednost koja se ne bi trebala zanemariti.

 

Izbjegavajate

 • Gomilanje prostora,
 • previše ličnih stvari, poput porodičnih fotografija i slično,
 • Skupocjene antikvitete koji bi mogli biti oštećeni od strane gostiju
 • Teme koje nisu povezane s lokacijom i okruženjem

m-Kvadrat

POVEZANI ČLANCI

Comments

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

NOVE OBJAVE