Naslovnica Home Do Trebevića za 8 minuta - Nova žičara imaće 40 kabina, predviđena...

Do Trebevića za 8 minuta – Nova žičara imaće 40 kabina, predviđena i obnova restorana “Vidikovac”

Do aprila naredne godine Sarajevo će ponovo imati Trebevićku žičaru. Ta veza ponovo će kao nekada spajati centar grada s jednim od najljepših izletišta nadomak centra i olimpijskom planinom Trebević. Kazao je to jučer u razgovoru za “Dnevni avaz” dogradonačelnik Abdulah Skaka.
zicara_170715
Glavni projekt Prema njegovim riječima, do 11. maja trebalo bi biti završeno rušenje dolazne stanice u blizini devastiranog restorana “Vidikovac”. Naredni korak biće izrada izvedbenih projekata za obje stanice. Već postoje idejna rješenja za stanice koje je uradio poznati arhitekta Mufid Garibija.

– U međuvremenu će uslijediti i rušenje donje stanice na Hrvatinu. Na međunarodnom tenderu dvije firme zadovoljile su pretkvalifikacijske uvjete. U narednom periodu slijedi druga faza kvalifikacija, nakon čega će zvanično biti odabran izvođač radova odnosno isporučilac robe i montaže. Nakon toga pristupit će se izradi glavnog projekta, kojim će biti tačno definiran broj stubova, kabina… – pojašnjava Skaka.

Trenutna procjena je da će žičara imati 12 stubova i 40 kabina te da će vrijeme vožnje od grada do Trebevića trajati oko osam minuta. Žičara će biti izgrađena na staroj trasi. Za sedam mjeseci počet će i postavljanje stubova na dužini od 2.200 metara.

– Investitor žičare je Grad. Imamo donaciju koja je čekala da Grad dobije pravo na izgradnju žičare. Osigurali smo 3,5 mil KM iz vlastitog budžeta, što je uz 7 mil KM donacije ukupno 10,5 mil KM. Potrebno nam je još 1,5 mil KM za završetak ovog projekta – dodao je Skaka.

Obnova restorana “Vidikovac

– Gradska administracija ulaže dosta truda da se obnovi i restoran “Vidikovac”. To je važan objekt za samu žičaru i sve posjetioce Sarajeva. Zato je on sastavni dio projekta revitalizacija Trebevićke žičare – istakao je Skaka.

 

Dnevni avaz

Novosti

Poslovni objekat ’’Mia Dorćol’’ – na uglu ulica Mike Alasa i...

0
Veoma važna činjenica je ta da se preklopilo takvo nastojanje sa željom investitora Nikole Lazića i firme Granit Invest, da objekat na savremen način,...

Polimer beton

Sika MonoTop® MALTERI ZA SANACIJU BETONA

Bajkovita vikendica na Vlašiću

Povezani članci

-

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime