spot_img

Dom zdravlja “Novi Grad” na Otoci: Ostalo je da se završi vanjsko uređenje

Počelo je preseljenje službi zdravstvene zaštite u obnovljeni Dom zdravlja “Novi Grad” na Otoci, a od jučer su ponovo u funkciji Odjel porodične medicine, Služba za laboratorijsku dijagnostiku, Dispanzer za predškolsku djecu, zatim Dispanzer za školsku djecu i omladinu, Stomatološka služba, kao i Centar za mentalno zdravlje.

dz-kumrovec

Tim povodom objekat su obišli  ministrica zdravstva Kantona Sarajevo Zilha Ademaj, direktori  Zavoda zdravstvenog osiguranja i Zavoda za izgradnju KS Samir Turković i Ljiljana Pelidija, načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić, a domaćin je bio direktor Javne ustanove „Dom zdravlja“ Kantona Sarajevo Fuad Husić.

Prema riječima direktora Husića, preostale službe će za mjesec biti u potpunosti puštene u funkciju, kada će ovaj zdravstveni objekat raditi u punom kapacitetu. Građani koji budu dolazili u rezervne ambulante i objekat na Saraj-Polju bit će obaviješteni da će njihovi kartoni prilikom sljedećeg pregleda biti prebačeni u centralni objekat gdje su se ranije liječili.

Ministrica Ademaj izrazila je zadovoljstvo što pacijenti već mogu koristiti neke od zdravstvenih  usluga. Dodala je da je investicija koštala oko 7, 2 miliona maraka.

Obnovljeni objekat ima nešto više od 8.000 metara kvadratnih korisnog prostora. Rekonstruirano je sve osim zidova – instalacije, podovi, stropovi i prozori, a pri kraju je i termo fasada, tako da se dobio potpuno nov objekat. U funkciji su i dva lifta u objektu, prvi put od njegove izgradnje 1974. godine, što u značajnoj mjeri olakšava kretanje pacijenata, koje je ranije bilo isključivo unutrašnjim i vanjskim stepeništima. Ostalo je da se završi vanjsko uređenje.

 

akta.ba

POVEZANI ČLANCI

Comments

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

NOVE OBJAVE