spot_img

Dragan Jandrić: Izgradnja energetski efikasnih objekata je uzbudljiv i zajednički poduhvat arhitekata i inženjera različitih struka

Ne vjerujte u sve što vam kažu ili što pročitate. Provjeravajte sve i kao petogodišnje dijete postavljajte stotinu “Zašto?”.

U kontekstu rastuće zabrinutosti zbog klimatskih promjena i sve očitijih potreba za energetskom efikasnošću, održivo grijanje objekata postaje ključni faktor za postizanje ekološki odgovornijih urbanih sredina. Ovaj koncept ne samo da teži smanjenju emisija štetnih gasova, već istovremeno pruža ekonomsku isplativost i veću udobnost za stanovnike. Održivo grijanje, oslanjajući se na inovacije i efikasnost, predstavlja korak ka stvaranju energetski odgovornih zajednica. U nastavku je intervju sa Draganom Jandrićem.

Intervju: Dragan Jandrić, dipl.ing.maš

 

Recite nam nešto o sebi.

Na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu, na mašinskom odseku diplomirao sam 1994. Od tada, pa sve do danas radio sam u različitim branšama mašinske struke, kao kao što su: građenje pruga, metalurgija, servisiranje građevinskih mašina i drugo. A od 2007. kada sam osnovao svoju firmu bavim se tretmanom vazduha tj. grejanjenjem, ventilacijom i klimatizacijom. Moja prva firma se bavila montažnim radovima i sada mi je to stečeno iskustvo od izuzetne koristi pri projektovanju novih sistema. Nakon trogodišnjeg boravka i rada u Nemačkoj i Austriji, i rada u projektnim biroima, po povratku, 2022. sam osnovao svoj projektni biro „Exora“ koji se bavi pre svega izradom projektno tehničke domumentacije termotehničkih instalacija. Za oko godinu dana postojanja projektnog biroa urađeno je 10- tak projekata od kojih je nekoliko već realizovano, a ostali su u planu da se rade.

Kako ste počeli raditi ovaj posao, i otkud ljubav prema ovoj profesiji?

Ljubav prema prirodnim naukama odvela me je na studije tehnike. Kao mlad inženjer želeo sam se baviti brodogradnjom, ali nedostatak materijalnih sredstava za prvi brodograditeljski projekat i manjak iskustva odveli su me  u drugom smeru.

Vaš biro se bavi izradom projekata razne vrste, pa možete li nam objasniti kako to funkcioniše i šta je Vaš fokus?

Projektni biro “Exora” bavi se izradom projekata mašinskih termotehničkih instalacija. Tesno sarađujemo sa arhitektama, koje u ovom poslu imaju glavnu reč, ali njihov rad ne bi imao pravu vrednost ako ne bi bio oplemenjen radom kolega inženjera drugih struka.

S obzirom na to da radite i projekte grijanja objekata, da li je zastupljena i energetska efikasnost u Vašim projektima?

Od kada je još u petom veku pre nove ere grčki filozof Sokrat uvideo zančaj orijentacije kuće u odnosu na Sunce i projektovao prvu solarnu kuću, pa kroz vekove sve do danas, načini grejanja objekata su usavršavani. Poštujući zahteve investitora, važeće propise i standarde posao prejektanta je i da predloži takva rešenja koja koriste obnovljive izvore energije. Tu pre svega mislim na različite tipove toplotnih pumpi, biogas i sl.

Da li održiva gradnja prestavlja podlogu gdje možete lakše uraditi svoj projekt?

Kao što sam već naveo izgradnja energetski efikasnih objekata, kao npr. pasivnih kuća, je uzbudljiv i zajednički poduhvat arhitekata i inženjera različitih struka.

Koji su izazovi sa kojima se susrećete u radu?

Najčešći izazov je napraviti sistem koji funkcioniše sa najmanje novca. A pravi izazov bi bio napraviti energetski apsolutno nezavisnu kuću, i živeti u njoj.

Imate li planove za dalji razvoj poslovanja?

Ideja je ostati u poslu što duže, jer je ovo jedna od retkih struka gde godine i iskustvo rade u tvoju korist. Želja je da jednoga dana kancelariju zamenim, manjim brodom, i da radim nove i neobične projekte na palubi dok je more mirno. Savremena komunikacijska tehnologija čini takvu želju ostvarivom.

Šta biste poručili našim čitateljima?

Ne verujte u sve što vam kažu ili što pročitate. Proveravajte sve i kao petogodišnje dete postavljajte stotinu “Zašto?”.

POVEZANI ČLANCI

Comments

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

NOVE OBJAVE