spot_img

Dramatičan pad izvoza električne energije u prvom kvartalu ove godine

U prva tri mjeseca 2016. godine izvoz struje iz BiH vrijedan 60 miliona KM manji je za skoro 50 posto u odnosu na isti period prošle godine kada je izvoz dosegao cifru od 105 miliona KM. Ovaj dramatičan pad vrijednosti izvoza električne energije je, smatraju stručnjaci, kombinacija pada cijena struje u regiji ali i pogonske nespremnosti pojedinih elektroprivreda u BiH. Imajući u vidu finansijski minus koji će nastati  ponajviše u Elektroprivredi BiH (EPBiH) i Elektroprivredi RS-a (EPRS), pitanje je kako će nedostajući novac biti namaknut, piše Faktor.

energetski_sektor(1)

HIDROLOŠKE PRILIKE

Edhem Bičakčić, nekadašnji federalni premijer i direktor Elektroprivrede BiH, a sada vlasnik firme za projektovanje i pomoć u izgradnji obnovljivih izvora energije, za Faktor navodi da kapacitete za izvoz struje iz BiH posjeduju EPBiH i EPRS.

“Elektroprivreda HZHB ima kapacitete za izvoz samo u izuzetno dobrim hidrološkim prilikama kada je prisutan preljev na hidrocentralama, ali to je sporadično i nesigurno te ova firma nije realan izvoznik”, pojašnjava on. Dodaje i da je najveći mogući kapacitet izvoza 25 posto ukupno proizvedene struje u BiH i to kada svi pogoni rade bez zastoja i kada su dobre hidrološke prilike.

“Što se tiče EPBiH, ona se suočava s nedostatkom uglja i problemima u rudnicima koji ne mogu zadovoljiti sve potrebe termoelektrana i onda se to nadomješta značajnijim korištenjem hidroenergetskih potencijala”, objašnjava Bičakčić.

Prema njegovom mišljenju, hidrološke prilike za prva tri mjeseca 2016. nisu loše i bolje su od prosječnih. Problem vidi u nedostatku snijega tokom zimskog perioda, a time i manjeg vodostaja rijeka, te je moguć problem proizvodnje dovoljnih količina električne energije u proljeće i ljeto. Evidentno je pak da je u periodu od 2011. do 2015. godine, vrijednost izvoza električne energije drastično oscilirala a da je najveći dijelom to uzrokovano hidrološkim prilikama, odnosno smanjenim vodostajem rijeka.

S druge strane, cijene električne energije u regiji padaju i nisu poticajne koliko su bile ranije. Ali niže cijene struje nisu samo karakteristika regije, već i u pojedinim zemljama Evrope poput Njemačke cijena električne energije je, prema pisanju agencije Bloomberg, na historijski niskom nivou.

“Ono što je karakteristično za EPBiH jeste da i pored silnih ulaganja u rudnike, oni i dalje imaju pad proizvodnje uglja”, kazao je Bičakčić.

Na tom tragu je i stav generalnog direktora EPBiH Bajazita Jašarevića koji je u ranijem intervjuu za Faktor kazao da je centralni zadatak ovog preduzeća oporavak rudnika i povećanje proizvodnje uglja.

SKUPLJA CIJENA

BiH, kao jedini aktivni izvoznik električne energije u regionu, svoju struju prodaje na tržištu Crne Gore, Srbije i niza drugih zemalja. Taj novac je ulazio u prihode elektroprivreda iz Sarajeva i Banje Luke, ali je pitanje kako će se nadomjestiti manja zarada od izvoza električne energije.

Bičakčić kao jednu od mogućnosti navodi i zahtjeve za povećanje cijene struje, ali o tome će ipak konačnu riječ dati EPBiH i EPRS. Do tada, izvoz struje iz BiH će i dalje biti na milosti i nemilosti vremenskih prilika i cijena struje u regiji.

IZVOZ ELEKTRIČNE ENERGIJE IZ BIH (KM)

284.426.000

308.667.000

471.915.000

150.168.000

368.297.000

 

faktor

POVEZANI ČLANCI

Comments

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

NOVE OBJAVE