spot_img

Draženka Đuka: Pored projektovanja, dizajn enterijera je ono u čemu najviše uživam

Intervju; Draženka Đuka, arhitektica

Recite nam nešto o sebi.

Moje ime je Draženka Đuka i rođena sam 1987 godine u Han Pijesku, Bosna i Herzegovina. Nakon završene Gimnazije, upisujem Arhitektonski fakultet u Novom Sadu i  2011 godine stičem zvanje master inžinjer arhitekture. Nakon studija, stručno usavršavanje započinjem u par različitih biroa u  Novom Sadu. Baš ta raznovrsnost posla, od projektovanja, enterijera, izvođenja radova,  omogućila da steknem šira znanja i da  odlučim u kojoj sferi se najviše pronalazim. Radila sam na preko pedeset projekata, većina tih projekata je sa Bliskog Istoka, Katar i Dubai. Radeći na velikim projektima hotela, šoping molova, palata sa timom kolega stekla sam neprocjenjivo iskustvo u izradi tehničke dokumentacije za izvođenje enetrijera kao i dizajna. Neki od zančajnijih projekata su hoteli Hilton Garden Inn, Panorama, Waldorf Astoria, Mall of Qatar, Marssa AL seif Dubai…

Predstavite nam Vaš studio i ono što radite?

Nakon dugog niza godina i sticanjem širok znanja iz oblasti  arhitekture, odlučila sam da pokrenem svoj, za početak mali biznis. Studio xd3_design se bavi projektovanjem, dizajnom eneterijerima i nadzorom istih. Iako je studio osnovan prošle godine, od početka smo krenuli sa uspješnim projektima stanova, da bi ovoj godine počeli polako da rastemo i dobijamo veće projekte – objekte javnog karaktera.Takav jedan  je opremanje enterijare zgrade Javnog Tužilaštva.

Otkuda Vas u ovome poslu i otkud ljubav prema istom?

Ljubav prema estetici i svemu što proističe iz kreativnosti kod mene se javila još u djetinjstvu. Još kao dijete pravila sam kuće i namještaj za barbike od raznih elemenata. U osnovoj školi sam bila učesnik raznih likovnih kolonija. Veliki ljubav sam takođe imala i prema šivenju i modi, tako da je sve to uticalo na odluku da želim da se bavim kreativnim poslom. Prva želja je bila Primjenjene umjetnosti ali ipak sam se odlučila za arhitekturu. Nakon niza godina radeći po privatnim biroima, stekla sam iskustvo i tačno znam šta volim, koji segment arhitekture mi najviše odgovara. Pored projektovanja, dizajn enterijera je ono u čemu najviše uživam. Pruža mi mogućnost ispoljavanja tog kreativnog dijela mene, kroz kombinacije boja, tekstura, detalja…a naravno sve u skladu klijentovim željama.

Koji su najveći izazovi Vašeg posla? 

Najveći izazov su klijenti,njihov budzet i rokovi. U našem poslu neophodno je razumjeti i uvažiti želje i potrebe klijenata i to pretočiti u prijatan i inspirativan prostor. Naša estetika se povremeno ne podudara sa estetikom klijenta, ali to i jeste zadatak projektanta, da damo smjernice i rješenja kako bismo stvorili kvalitetan prostor, vodeći pri tom računa o karakteru korisnika. Da bi arhitekta bio kompletan i da bi usluga koju pruža svojim klijentima bila na visokom nivou, pored estetskih, potrebno je da posjeduje i tehnička znanja. Samo tako će i realizacija projekta biti uspješna, a projektant i korisnik zadovoljni.

Šta Vas inspiriše i na koji način dolaze ideje za uređenje?

Inspiracija je svuda oko nas i dolazi sa svih strana. Najviše me inspirušu putovanja, upoznavanja novih gradova, kultura, prostora. Takođe i klijenti donose uvjek  nešto novo, neke nove ideje i zamisli.  Treba samo imati osjećaj i kanalisati sve te inspirativne momente u jedan svoj jedinstven i prepoznatljiv stil. Kod nas klijenti uglavno dolaze sa sličnim senzibilitetom studija, što rezultira dobre projekte.

Na koji način dolazite do klijenata?

Uglavnom po preporuci a i preko društvenih mreža. Najdraže preporuke su naravno od zadovoljnhih klijenta.

Šta biste poručili našim čitateljima?

Birajte uvijek kvalitetne materijale, manje detalja, boje koje vas inspirišu, odmaraju i pokreću. Važno je da prostor po vašoj mjeri. Ukoliko se ne snalazite sa stilovima, bojama, organizacijom prostora bolje angažujte arhitektu čiji način rada je najpribližniji Vašem senzibilitetu.

POVEZANI ČLANCI

Comments

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

NOVE OBJAVE