Drveni stolovi koji izgledaju kao da ih „sapire“ oceanski val

Dva uma su pametnija od jednog, a kada se dvije jednako umjetničke duše spoje, to rezultuje nečim zaista veličanstvenim. Umjetnica Rivka Wilkins i drvorezac Jared Davis sarađivali su na zajedničkom projektu, a kao rezultat je nastao izvrstan primjer umjetničkog projekta.

Davis je izradio golemi stol od orahovog drveta, te uz pomoć svoje kolegice koja pronalazi inspiraciju u oceanu i koja je ukrasila Davisov komad namještaj slojevima smole, dobili su drvo koje izgleda kao da ga je „isprao“ ocean.

Slojevi smole lijepo se prepliću na ovim komadima drvenog namještaja (koji obuhvata stol i klupe) stvaraju realan osjećaj valova koji prskaju na obali. Wilkinsova umjetnost ne samo da unosi život u klasičnu teksturu drveta, već ga čini jedinstvenim komadom koji ima estetski osjećaj i efekat.

Iako je komplet većinom prekriven smolastim valovima, plavim, prozirnim i bijelim bojama slika beskonačnih valova, dizajn ostavlja malo prostora gdje originalni komad drveta viri. Davis je prekrio preostali drveni dio uljem od tvrdog voska da dobije mat završni sloj, te da ga štiti od habanja.

Kompletirani drveni namještaj uključuje i odgovarajuću klupu sa valovima od smole.

Davis je počeo razmišljati o saradnji s umjetnicom nakon što je vidio njene projekte na Instagramu.  Izrada oceanskog namještaja započinje pronalaskom savršene drvene ploče, koja se siječe i detaljno obrađuje, a zatim dospije u ruke umjetnice Wilkins, koja zatim na izgled običnu drvenu klupu prekriva smolom i stvara valove na gornjoj površini drveta. Zatim je vrati natrag drvrorezcu koji nastavi sa daljnjom obradom drveta i rubova i dijelovima ploče koji nisu prekriveni valovima, i na kraju doda noge i sastavi ih zajedno.

Davis smatra da kombinacija prirodnih elemenata čini ove komade tako jedinstvenima.

Cijeli proces djeluje kao nadnaravno spajanje dva elementa koja se nalaze u prirodi. Iako smola nije stvarna voda, Rivka stvara autentični efekat koji ima priroda. Vidjeti valove kako slijede prirodne krivulje drvene ploče dok oponašaju prirodne krivulje obalne crte doista su jedinstvene.

Njegova pozadina u drvenoj industriji datira još od djetinjstva, i porodičnog građevinskog biznisa. Uvijek je bio uključen u neku vrstu obrade drveta, koja je kasnije bila upotpunjena inženjerskom diplomom i koja je naposlijetku dovela do stvaranja drvenih rezbarija, koje su iz hobija polako prerasle u jedinstveni biznis.

print