spot_img

Dubai gradi klimatizovani grad na 4,5 miliona m2

Mall of the World je megalomanski projekat i zapravo najveći šoping centar na svijetu, a nalazi se u Duabaiju. Mall of the World neće biti samo to, jer Dubai Holding gradi grad pod staklenom kupolom, u kojem će klima biti kontrolisana. Investitori obećavaju grad iz kojeg turisti neće morati izlaziti sedmicama. Projekat vrijedan sedam milijardi dolara počeo je 2014. godine i njegova realizacija planirana je od tada do narednih 10 godina. Osim prodavnica, posjetiocima će se ponuditi pozorišta, kina, restorani, hoteli i promenada duga sedam kilometara. Šoping centar za cilj ima privući turiste i tokom vrućih ljetnjih dana.

Naime, opšte je poznata činjenica da je Dubai bez sumnje velika turističlka atrakcija i jedna od najpoželjnijih destinacija svijeta. Ogroman broj turista svake godine posjeti ovaj moderni megalopolis u potrazi za zabavom, šopingom i odmorom. No, kada nastupi ljetni period i krenu vrućine posjeta značajno opada. Shodno tome, Dubai je riješio da izgradi novi šoping centar koji je zapravo pravi grad na 4,5 miliona kvadratnih metara koji će biti potpuno klimatizovan. Mall of the World bit će, kako je istaknuto, prvi grad na svijetu u kojem se kontroliše vanjska temperatura vazduha.

Ovaj najveći šoping centar na svijetu spajat će klimatizovane ulice dužine sedam kilometara koje su zapravo kopije čuvenih ulica La Ramble u Barseloni, Oxford u Londonu i Brodveja u Njujorku. Tako će sve ulice biti natkrivene staklom kako bi mogle biti klimatizovane na prijatnu temperaturu za trošenje novca. Mall of the World, pored stambenih dijelova, imat će i oko 100 hotela, bolnički centar kao i wellness zonu koja će se prostirati na oko 300 hiljada kvadrata.

Dubai očekuje da će se izgradnjom ovog šoping centra značajno povećati broj turista, jer će oni sada moći da posjete ovu zemlju i u vrućim ljetnim mjesecima. Planirani godišnji broj turista popet će se na čak 180 miliona godišnje. Šoping centar svijeta samo je jedan od ambicioznih projekata prikazanih na izložbi Cityscape. Veličina ovih projekata mogla bi djelovati preambiciozno. Ipak, s rastućim brojem stanovnika i godišnjom potrebom za 15.000 novih stanova, graditelji u Dubaiju kažu da ništa nije nemoguće.

m-Kvadrat

POVEZANI ČLANCI

Comments

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

NOVE OBJAVE