spot_img

Dugoročni uspjeh korporacija zavisi o orijentisanosti njihovih poslovnih modela na podržavanje dugoročnosti čovječanstva

U susret Danu ekološkog duga kojeg obilježavamo 29. jula, Schneider Electric, objavio je svoju predanost promicanju kompatibilnosti sa jednim-planetom kao nužnom preduslovu dugoročnog poslovnog uspjeha. 22. jula u 16 sati Schneider Electric bit će predstavljen inovativni White Paper „Poslovni argumenti za prosperitet kompatibilan sa jednim-planetom”, koji izlaže detaljan pristup i daje popratnu metriku za postizanje kompatibilnosti sa jednim-planetom i prosperitet ljudske vrste. Učestvovati možete na otvorenom Tweet-Chatu sa #SEMoveTheDate. White Paper je izrađen u saradnji sa Mrežom za globalni ekološki otisak, međunarodnom organizacijom koja se bavi pitanjima održivosti i prva je uvela pojam ekološkog otiska.

Dan ekološkog duga je dan na koji ljudska potražnja za hranom, vlaknima, drvom i apsorpcijom ugljika (globalni ekološki otisak) predmaši količinu bioloških resursa koje Zemljini ekosistemi mogu da obnove u godinu dana (globalni biokapacitet). Prema Mreži za globalni ekološki otisak, Dan ekološkog duga se ove godine obilježava najranije ikada, 29. jula. To znači da čovječanstvo troši biološke resurse 1,75 puta brže nego ih priroda može da obnovi, pogoršavajući ekološki deficit četiri mjeseca godišnje, crpeći Zemljin prirodni kapital. Kaže se da čovječanstvo „troši“ 1,75 planeta. Emitovanje ugljika čine 60% ukupnog ekološkog otiska.
Od kada je svijet početkom 1970ih pao u ekološki dug, Dan ekološkog duga na kalendaru se pomiče. Prije trideset godina bio je u oktobru, a prije dvadeset godina u kasnom septembru. Nakon nedavnog usporavanja, brzina njegova kretanja po kalendaru ponovo se ubrzala u prošle dvije godine zbog povećanja emitovanja ugljika.


Trend je reverzibilan
Kompatibilnost sa jednim-planetom zahtijeva vraćanje datuma Dana ekološkog duga najmanje na 31. decembar ili ranije. Dekarbonizacija privrede ima snažan uticaj na pomicanje datuma. Prema Mreži za globalni ekološki otisak, smanjivanjem emitovanja ugljika na pola, pomaknuli bismo datum za tri mjeseca. Schneider Electric proteklih dvije godine sarađuje sa Mrežom za globalni ekološki otisak na pronalaženju rješenja. Njihovo istraživanje pokazalo je da bi se, kada bi 100% postojećih zgrada i industrijske infrastrukture bilo opremljeno dostupnim tehnologijama energetske efikasnosti i obnovljive energije Schneider Electrica i njegovih partnera, a bez promjene ljudskih navika, datum Dana ekološkog duga mogao pomaknuti unatrag za barem 21 dan. Drugim riječima, već sama rekonstrukcija energetskog sistema mogla bi datum da pomakne za tri sedmice. Gledano iz druge perspektive, ako Dan ekološkog duga pomaknemo pet dana svake godine, postići ćemo kompatibilnost sa jednim-planetom prije 2050., kako je i predviđeno Pariškim sporazumom o klimatskim promjenama.

„Vodeća kompanija poput Schneider Electrica, čija se korporativna strategija zasniva na upravljanju energijom i efikasnom raspolaganju resursima, koristi benefite naprednog poslovnog modela, izgrađenog na ideji izvlačenja čovječanstva iz ekološkog duga,“ izjavio je osnivač Mreže za globalni ekološki otisak, Mathis Wackernagel.
“Kompatibilnost sa jednim-planetom mora postati novo mjerilo u definisanju da li određena poslovna strategija pomaže društvu u pomicanju Dana ekološkog duga ili ne,” rekao je Xavier Houot, viši potpredsjednik Globalne bezbjednosti, okoliša i imovine u Scheider Electricu. “Takav način mjerenja nužno nameće potrebu promatranja poslovanja izvana i introspekciju: Da li naša firma posluje u okviru ograničenja jedne-planete? I, da li naše ponude pomažu klijentima u osjetnom smanjenju ekološkog duga? Ako su odgovori pozitivni, postizanje dugoročnog prosperiteta je puno vjerovatnije. Biti dio rješenja postaje sve važnije u očima investitora, tržišta…i milenijalaca!“
Implikacije za poslovanje.

U 2019, Schneider Electric i Mreža za globalni ekološki otisak udružili su se i pozvali vodeće ljude poslovnog svijeta da ustanove na koji bi način strategije kompatibilnosti sa jednim-planetom mogle da pomognu u diferencijaciji i podizanju vrijednosti na tržištu. Firme jednog-planeta su firme čija roba i usluge doprinose usklađivanju zahtjeva čovječanstva sa mogućnostima ekosistema Zemlje. Konkretnije, firme čiji poslovni modeli istovremeno doprinose povećanju dobrobiti čovječanstva i sigurnosti resursa (vidi Sliku 2) vjerovatno će dugoročno biti ekonomski uspješnije od firmi čije je poslovanje nespojivo sa potrošnjom jednog-planeta, koje će, neizbježno, morati da se suoče sa smanjenom potražnjom i povećanjem rizika.
Prema White Paperu, kriterij za evaluaciju poslovnih strategija utvrđuje se prema dva ključna pitanja: „Da li poslujem u okvirima ograničenja jednog-planeta?“ i „Da li moja ponuda pomaže klijentima da se izvuku iz ekološkog duga?“. Pod naslovom „Poslovni argumenti za prosperitet kompatibilan sa jednim-planetom“, White Paper izlaže strategije pružanja dugoročne vrijednosti za nekoliko firmi iz različitih područja, kao što su energetika, prehrana, zdravstvena skrb i upravljanje otpadom.


O Mreži za globalni ekološki otisak

Mreža za globalni ekološki otisak, koja je prva uvela računovodstvo ekološkog otiska, međunarodna je organizacija koja se bavi pitanjima održivosti i pomaže svijetu da živi u skladu sa resursima Planete Zemlje i nosi se sa klimatskim promjenama. Od 2003. godine, u saradnji sa više od 50 država, 30 gradova i 70 globalnih partnera sarađivali smo na razvijanju naučnih spoznaja koje su uticale na politiku na visokoj razini i investicijske odluke. Zajedno gradimo budućnost u kojoj ćemo svi moći da napredujemo u okvirima ograničenja našeg jednog-planeta.
www.footprintnetwork.org

O Schneider Electric
Mi u kompaniji Schneider Electric vjerujemo da je pristup energiji i digitalnoj tehnologiji osnovno ljudsko pravo. Podstičemo sve da sa manje resursa ostvare više, u skladu sa našim sloganom Life Is On svuda, za svakoga, u svakom trenutku.
Nudimo digitalna rješenja u oblasti energetike i automatizacije u cilju efikasnosti i održivosti. Kombinujemo vodeće svjetske tehnologije, automatizaciju u realnom vremenu, softvere i usluge u integrisana rješenja za domaćinstva, zgrade, data centre, infrastrukturu i industriju.
Naš cilj je da otvorimo nebrojene mogućnosti, koje pruža jedna otvorena, globalna i inovativna zajednica koja predano dijeli našu svrhu i vrijednosti koje su inkluzivne i osnažujuće.

m-Kvadrat

POVEZANI ČLANCI

Comments

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

NOVE OBJAVE